Hilversum

Kritiek op NPO vanwege deze documentaire over Klaver

24 augustus 2017

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zendt op 4 september een documentaire uit over GroenLinks-leider Jesse Klaver. Niet gemaakt door een onafhankelijke filmer, maar door iemand die in dienst was bij de partij.

Dat meldt het AD donderdag. De documentaire ‘Jesse’ is gemaakt door Joey Boink, tijdens de verkiezingscampagne een jaar lang in dienst bij GroenLinks als ‘beeldvoerder’.

Hij volgde Klaver in aanloop naar de verkiezingen met een camera. Toen Boink op 1 mei bij GroenLinks vertrok, stapte hij met zijn campagnefilmpjes naar een producent die er wel brood in zag. Immers, GroenLinks boekte tijdens de verkiezingen in maart een grote zetelwinst (van drie naar veertien) en bovendien biedt de film ook een blik in Klavers privéleven, schrijft de krant.

Meer over de NPO: ‘Een reclamevrije publieke omroep. Het lijkt dubbelop: een medium dat met publiek geld wordt gefinancierd, kan toch niet ook commercieel zijn?,’ schreef Carla Joosten onlangs >

‘NPO laat alle schijn van objectiviteit varen’

Filmproducent Doxy vindt het ‘geen GroenLinks-film’, omdat de partij er niet financieel aan zou hebben bijgedragen. Boink was echter wel GroenLinks-medewerker. De partij zou Boink niet hebben ingehuurd om een documentaire te maken, is het verhaal van een Doxy-woordvoerder. BNNVARA zendt de documentaire uit op maandag 4 september om 21.00, zo maakt de omroep vanmiddag bekend op de presentatie voor het nieuwe tv-seizoen.

Ook worden een paar fragmenten getoond. Intussen klinkt vanuit de politiek kritiek op het uitzenden van de documentaire. De PVV is verontwaardigd, bij monde van Kamerlid Martin Bosma. Ook Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet heeft kritiek op de NPO, ‘die alle schijn van objectiviteit’ laat varen.


BNNVARA was tegenover Elsevier Weekblad vooralsnog niet bereikbaar voor een reactie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.