Kritiek op NPO vanwege deze documentaire over Klaver

24 augustus 2017Leestijd: 2 minuten
Klaver tijdens een van zijn veelbesproken GroenLinks-Meetups Foto: ANP

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zendt op 4 september een documentaire uit over GroenLinks-leider Jesse Klaver. Niet gemaakt door een onafhankelijke filmer, maar door iemand die in dienst was bij de partij.

Dat meldt het AD donderdag. De documentaire ‘Jesse’ is gemaakt door Joey Boink, tijdens de verkiezingscampagne een jaar lang in dienst bij GroenLinks als ‘beeldvoerder’.

Hij volgde Klaver in aanloop naar de verkiezingen met een camera. Toen Boink op 1 mei bij GroenLinks vertrok, stapte hij met zijn campagnefilmpjes naar een producent die er wel brood in zag. Immers, GroenLinks boekte tijdens de verkiezingen in maart een grote zetelwinst (van drie naar veertien) en bovendien biedt de film ook een blik in Klavers privéleven, schrijft de krant.

Meer over de NPO: ‘Een reclamevrije publieke omroep. Het lijkt dubbelop: een medium dat met publiek geld wordt gefinancierd, kan toch niet ook commercieel zijn?,’ schreef Carla Joosten onlangs >

‘NPO laat alle schijn van objectiviteit varen’

Filmproducent Doxy vindt het ‘geen GroenLinks-film’, omdat de partij er niet financieel aan zou hebben bijgedragen. Boink was echter wel GroenLinks-medewerker. De partij zou Boink niet hebben ingehuurd om een documentaire te maken, is het verhaal van een Doxy-woordvoerder. BNNVARA zendt de documentaire uit op maandag 4 september om 21.00, zo maakt de omroep vanmiddag bekend op de presentatie voor het nieuwe tv-seizoen.

Ook worden een paar fragmenten getoond. Intussen klinkt vanuit de politiek kritiek op het uitzenden van de documentaire. De PVV is verontwaardigd, bij monde van Kamerlid Martin Bosma. Ook Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet heeft kritiek op de NPO, ‘die alle schijn van objectiviteit’ laat varen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

BNNVARA was tegenover Elsevier Weekblad vooralsnog niet bereikbaar voor een reactie.