‘NPO heeft etnische obsessie’: fel debat over objectiviteit

28 november 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP

Hoe ziet de ideale publieke omroep eruit? Tweede Kamerfracties zijn het weliswaar met elkaar eens dat er meer ‘diversiteit’ moet zijn op NPO, maar terwijl de PvdA meer minderheden wil bereiken, wil de PVV dat meer ruimte wordt geboden aan andere stemmen dan ‘de linkse kerk’.

Er staat maandag extra druk op de commissievergadering over het budget van de NPO, nadat de discussie over de rol van de publieke omroep de afgelopen weken weer oplaaide. NPO-baas Shula Rijxman gaf na de winst van Donald Trump toe dat de NPO daarvan ‘moest leren’. ‘De campagne laat […] de media in verwarring achter. Het is onze taak om alle geluiden en visies in de samenleving serieus te nemen.’

Maar over wat dat concreet betekent, verschillen de Tweede Kamerleden van mening. Mohamed Mohandis (PvdA) wil de publieke omroep vooral ‘pluriformer’ maken, en zo ‘een afspiegeling van de samenleving’ te creëren. ‘We moeten programma’s maken die aansluiten op álle Nederlanders,’ aldus Mohandis tijdens de vergadering. Daarvoor maakt de PvdA in haar verkiezingsprogramma 100 miljoen euro vrij, deels ook bedoeld voor regionale omroepen.

‘Publieke omroep heeft etnische obsessie’
Martin Bosma van de PVV reageerde fel op het plan van de regeringspartij, die volgens het Kamerlid ‘een soort etnische obsessie heeft’. ‘Het staat al stijf van de diversiteitprojectjes bij de NPO. De programmering wordt gebaseerd op de ideologie van het multiculturalisme.’ ‘Een ander geluid’ komt volgens Bosma bijna niet aan bod en als dat wel gebeurt, worden sprekers ‘beschimpt’.

Als voorbeelden geeft Bosma het Sinterklaasjournaal en NPO 1, dat ‘cadeau is gedaan aan de VARA, de omroep van de Partij van de Arbeid’. ‘Waar is de diversiteit op dat kanaal?’ Bosma vindt het raar dat VARA-programma’s De Wereld Draait Door en Pauw bijna elke avond het eerste publieke kanaal domineren. Onzin, reageert Kees Verhoeven (D66): ‘Geert Wilders krijgt elke dag een uitnodiging om zijn verhaal te houden.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Wat te doen om online kijkers te bereiken?
Ook werd ingegaan op de vraag hoe de NPO het beste kan moderniseren, een van de doelen van het kabinet van VVD en PvdA. Een van de plannen is om meer ruimte te geven aan platforms voor jongeren als FunX en Powned om online te innoveren. Daar willen de liberalen echter geen extra geld voor uittrekken.

Ook meent de partij dat de publieke omroep online niet zomaar alles van alles kan doen. Ton Elias (VVD) zei zich vooral zorgen te maken over NPO Plus, een betaalversie van NPO gemist. ‘Een soort staatsnetflix is niet de bedoeling,’ aldus Elias, die zei te vrezen voor verdere concurrentievervalsing.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.