Roofoverval Kim Kardashian wordt politiek: de ins en outs

03 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Kim Kardashian en haar man Kanye West - bron:EPA

De Amerikaanse tv-persoonlijkheid Kim Kardashian werd zondagavond het slachtoffer van een roofoverval in Parijs. De beroving in haar appartement wordt overal breed uitgemeten, en is een nieuwe klap voor het imago van de Franse hoofdstad. En dus bemoeit ook de (lokale) politiek zich met het incident.

Het waren vijf gemaskerde mannen die juwelen stalen in de flat van de Amerikaanse.

Kardashian werd opgesloten in badkamer

Ze hebben een enorme slag geslagen: naar verluidt hadden de sieraden, waaronder een ring van 4 miljoen, een waarde van bijna tien miljoen euro. De daders zijn niet gepakt: ze wisten te ontkomen door snel weg te rijden op een fiets. De overvallers duwden haar in het luxueuze appartementenblok – waar ze tijdelijk verbleef vanwege een modeshow – een pistool in haar gezicht en sloten haar op in de badkamer. Ze zou in de badkuip zijn gelegd –  haar handen en voeten vastgebonden met tape. De overvallers waren verkleed als politieagenten. Niemand raakte gewond, aldus de politie.

Volgens E! News, dat het realityprogramma Keeping Up With the Kardashians uitzendt, heeft ze doodsangsten uitgestaan en gesmeekt haar in leven te laten omdat ze thuis twee kleine kinderen had. Het nieuws was voor echtgenoot, rapper Kanye West, aanleiding om zijn concert in New York voortijdig af te breken. ‘Sorry, ik moest stoppen. Er is een noodgeval in de familie.’ Kardashian heeft de Franse hoofdstad in allerijl verlaten met een privévliegtuig.

Slecht nieuws voor Parijs

Voor Parijs is de roofoverval (en de forse wereldwijde media-aandacht) een hard gelag. Het imago van de stad liep flinke deuken op. Er waren de laatste maanden gewelddadige demonstraties tegen een arbeidswet die de regering van president François Hollande wil invoeren. De Franse hoofdstad werd verder hard geraakt door islamitische terreur: op Charlie Hebdo in januari 2015, en in november van dat jaar op cafés, restaurants en theater Bataclan. Daarbovenop komt de aanslag in Nice en de noodtoestand die in heel Frankrijk van kracht is. Toerisme en het investeringsklimaat staan onder druk.

Het is voor burgemeester van Parijs Anne Hidalgo alle hens aan dek, getuige haar verklaring na de beroving van Kardashian. De partijgenoot van de socialist Hollande vertrouwt op de snelle opsporing van de daders, maar ook dat dit allemaal niets zegt over de veiligheid in Parijs. ‘Het gaat hier om een gewapende roofoverval in een privéruimte,’ aldus Hidalgo. Volgens haar moet iedereen nu verstandig reageren, en dit niet gebruiken voor ‘eigen politiek gewin‘. Maar haar politieke tegenstanders schieten met scherp. Nathalie Kosciusko-Morizet, kandidaat bij de voorverkiezingen van de centrum-rechtse partij Les Républicains, vindt dat Hidalgo zich harder moet opstellen. Er moet echt meer gebeuren om de veiligheidssituatie in de stad te verbeteren, benadrukt zij.