Is Amerikaanse wapenhulp Oekraïne op tijd?

22 april 2024Leestijd: 2 minuten
Mike Johnson, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, spreekt de pers toe na het akkoord voor steun aan Oekraïne. Foto: Drew ANGERER / AFP

De Amerikanen komen eindelijk over de brug met geld voor wapens voor het geplaagde Oekraïne. Maar dat betekent niet dat Kyiv snel weer op oorlogssterkte is.

Na maandenlang gedraai en gedraal is het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden afgelopen weekeinde eindelijk akkoord gegaan met militaire steun ter waarde van 60,7 miljard dollar (57 miljard euro) aan Oekraïne.

Het hulppakket zal naar verwachting dinsdag 23 april door de Senaat worden goedgekeurd en door president Joe Biden worden ondertekend.

Wapenleveringen aan Kyiv

Het grootste deel – 32 miljard euro – gaat naar aanvulling van de Amerikaanse wapenvoorraden. Dan zullen de Verenigde Staten wapens kunnen blijven leveren aan Kyiv.

Er is 14 miljard bestemd voor het Ukraine Security Assistance Initiative, waarmee het Pentagon nieuwe geavanceerde wapens koopt bij Amerikaanse wapenproducenten en die aan Kyiv schenkt. En nog eens 11 miljard wordt uitgetrokken om de Amerikaanse militaire operaties in de regio ter ondersteuning van Oekraïne financieel mogelijk te (blijven) maken.

Verhouding Rusland en Oekraïne: bijna tien tegen één

Is het op tijd? De Europeanen komen niet echt door met hun Patriot-systemen. De Russen staan er steeds beter voor in de strijd. De verhouding tussen Rusland en Oekraïne wat betreft munitie is bijna tien tegen één. Oekraïense troepen aan het front moeten hun granaten rantsoeneren, en het moreel heeft hieronder te lijden. De Amerikaanse wapens zijn hard nodig.

Tegen NBC’s Meet the Press zei een opgeluchte Oekraïense president Volodymyr Zelensky hoopvol dat de goedkeuring van het wetsvoorstel een krachtige boodschap voor Moskou betekende. ‘Ik denk dat deze steun de strijdkrachten van Oekraïne echt zal versterken en dat we een kans maken op de overwinning.’

Verwacht voorlopig vooral Russische pressie

Het Pentagon heeft gezegd dat het al binnen enkele dagen de eerste wapens naar Oekraïne kan sturen.

Maar verwacht voorlopig vooral Russische pressie, zo schreven analisten van het Institute for the Study of War uit Washington afgelopen weekend: ‘De situatie aan de frontlinie zal de komende tijd waarschijnlijk verder verslechteren, vooral als Russische troepen hun aanvallen opvoeren om te profiteren van het beperkte tijdvenster tot de komst van nieuwe Amerikaanse hulp.’

Pas tegen juni zal Oekraïne het front kunnen stabiliseren, denken militaire experts. Dan zijn de Amerikaanse wapens gearriveerd.

Amerikanen gaan eigen defensievoorraden aanvullen

Hoewel nog geen details zijn vrijgegeven over de inhoud van het eerste hulppakket, leveren de Verenigde Staten naar verwachting de munitie die de Oekraïense strijdkrachten het hardst nodig hebben, waaronder 155mm-granaten voor artillerie.

Ook zullen de Oekraïense luchtverdedigingssystemen worden aangevuld, onder meer met raketten die Russische ballistische wapens kunnen onderscheppen waarmee nu het Oekraïense energienetwerk wordt verwoest.

De Amerikanen zullen Oekraïne vooral ‘oude’ munitie en luchtafweerrakketten leveren die ze al op voorraad hebben, deels op hun bases in Europa. Dankzij de goedgekeurde miljarden kunnen ze dan hun eigen defensievoorraden aanvullen met gloednieuwe granaten, raketsystemen en ander wapentuig.

Schrijf u in voor onze middagnieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief EW middag wordt u dagelijks bijgepraat met commentaren en achtergronden bij de belangrijkste nieuwsverhalen.

René van Rijckevorsel
René van Rijckevorsel (1961) is sinds 1 augustus 2021 correspondent van EW in Brussel. Daarvoor was hij 20 jaar lang adjunct-hoofdredacteur.
Lees meer
René van Rijckevorsel