Premium Lock Ayatollahs met ballistische raketten: geen fijn vooruitzicht voor vrede

19 april 2024Leestijd: 4 minuten
Militaire parade in Teheran. Foto: AFP

Irans aanval op Israël was absoluut niet symbolisch. Intussen krijgen de ayatollahs van het Kremlin meer ruimte voor nucleaire dreigementen. Geen fijn vooruitzicht, schrijft Afshin Ellian.

De ayatollahs voeren met hun Islamitische Republiek al 45 jaar oorlog tegen Israël. Troepen en handlangers van ayatollah Ali Khamenei, in Zuid-Libanon, Syrië, Irak en Gaza, hebben Israël bijna geheel omsingeld. De grootschalige luchtaanval door de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) op Israël staaft de woorden van Iraanse dissidenten en Israël, die al langer waarschuwen voor Khamenei’s apocalyptische idealen. Pas als je Iran vanuit een politiek-theologisch perspectief beziet, kun je zijn gedrag begrijpen en eventueel voorspellen.

Er verschijnen voornamelijk twee groepen zogenaamde deskundigen in de Nederlandse media. De ene groep verdedigt subtiel het Iraanse regime, dat de underdog zou zijn. De andere groep haat Israël op intense wijze, en is daarom bereid de misdaden van islamisten te relativeren. Het zijn fellowtravellers van het islamisme. De aanval op Israël – met 170 drones, 120 ballistische raketten en 30 kruisraketten – is te groot van omvang voor een ‘symbolische daad’.

Shahed-drones: overbelasten luchtafweersysteem

Iran heeft geen sterke luchtmacht. Wel maakt de IRGC al decennia raketten en drones. Tijdens een rondje googelen zien we dat Denel Dynamics – voorheen Kentron, opgericht door het apartheidsregime in Zuid-Afrika – zijn ontwerp van drones in de jaren negentig zou hebben verkocht aan onder meer Iran en Israël. (Ja, ironisch.) Iran ontwikkelde op basis van het ontwerp ARD-10 diverse dronetypes. Dat zou ook gelden voor de huidige Iraanse Shahed-drones, die Rusland veelvuldig inzet tegen Oekraïne.

In de nacht van 13 op 14 april vuurde de IRGC 170 Shahed-drones af op Israël. De Shahed-136 vliegt gemiddeld 185 kilometer per uur, draagt 40 kilo aan explosieven en weegt zelf 200 kilo. Een Shahed bereikt Israël in gemiddeld 8 uur en moet daarvoor voornamelijk boven Irak en Syrië vliegen.

De Shahed is een uitstekend wapen voor grootschalige bombardementen op korte afstand (zoals tegen Oekraïne) en het overbelasten van het luchtafweersysteem. Dat laatste was Irans bedoeling toen het Israël aanviel.

De Shahed-136 geldt als de Kalasjnikov onder de drones, omdat deze goedkoop is (ongeveer 20.000 euro). Teheran wil de Shahed ook verkopen aan de Sudanese militaire junta, in ruil voor invloed en de aanwezigheid van IRGC-Quds, de buitenlandse arm van de IRGC.

Ballistische raketten: symbolische namen

De IRGC vuurde ook 120 ballistische raketten af. De meeste bereikten Israël. Uit beelden van neergestorte raketten blijkt dat het gaat om de types Emad en Kheibar-Shekan. De Emad draagt 450 kilo aan explosieven, en alleen al de brandstoftank is 10 meter lang. De Emad heeft een bereik van 2.500 kilometer, waarbinnen ook delen van Zuid-Europa vallen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw