Premium Lock De moslimwereld heeft Zweden in het vizier. Het Westen moet Zweden steunen

01 augustus 2023Leestijd: 4 minuten
Een Zweedse vlag wordt verbrand in de Iraanse hoofdstad Teheran. Foto: Sobhan Farajvan/Pacific Press

Om te voorkomen dat Zweden toegeeft aan de toorn vanuit de islamitische wereld, moet het Westen Zweden luidkeels steunen, schrijft Marck Lauxtermann. 

De ambassade van Zweden in Bagdad is twee keer bestormd, het terrorismedreigingsniveau in Zweden is verhoogd en in vrijwel elke islamitisch land is de Zweedse ambassadeur op het matje geroepen, als hij niet dwingend is verzocht om het land te verlaten.

De misdaad van Zweden? Een groep anti-islamdemonstranten, onder wie een Irakese christelijke immigrant, stak als protest een koran in de fik en verscheurde en bezoedelde er twee weken later nog een. Een nodeloos kwetsende en zinloze actie, die uitsluitend gericht was om moslims daar te raken, waar het ze het meest pijn doet. Maar verboden was het niet.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Irak, is protest in de Zweedse, open en pluriforme samenleving toegestaan. Het recht op vrijheid van meningsuiting en demonstratierecht, dat uit 1766 stamt, is zelfs zo sterk verankerd in de Grondwet, dat de Zweedse overheid dit soort protesten eigenlijk niet kán verbieden. De demonstrant in kwestie hoefde alleen toestemming te krijgen van de politie, die deze alleen mocht weigeren als de openbare orde en veiligheid in het geding zouden zijn.

Eisen van de islamitische wereld zijn onredelijk

Juist het feit dat de politie toestemming gaf voor de demonstratie, wordt Zweden kwalijk genomen. Een samenwerkingsorganisatie van islamitische landen – waarvan intolerante landen als Saudi-Arabië, Irak en Iran lid zijn ­­– eiste daarom maatregelen van de Zweedse regering om soortgelijke incidenten in de toekomst te voorkomen.

Een redelijke eis? Niet bepaald.

De leiders van de islamitische wereld weten namelijk dat ze hun pijlen op de verkeerde richten. De Zweedse regering heeft de koranverbrandingen krachtig veroordeeld. Ook grote delen van de Zweedse bevolking storen zich aan de bewust kwetsende protestacties van een handjevol anti-islamitische extremisten.

Daarnaast kan de Zweedse regering het demonstratierecht niet zomaar inperken. Toen de politie eerder dit jaar weigerde om een vergunning af te geven voor een koranverbranding, werd de politie teruggefloten door de rechter. De eisen van de islamitische wereld om zulke incidenten te voorkomen, zijn niks anders dan een eis om het rechtstatelijk fundament van de Zweedse staat te herzien.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw