Premium Lock Twee eenzame dictators, met alleen nog kernwapens

13 juni 2023Leestijd: 3 minuten
DE WIT-RUSSISCHE PRESIDENT LOEKASJENKO (LINKS) EN ZIJN RUSSISCHE COLLEGE VLADIMIR POETIN. FOTO: GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/EPA/KREMLIN POOL

Grijpt Poetin alsnog naar kernbommen, als laatste middel om de oorlog te winnen? Er zijn andere, waarschijnlijker redenen om deze massavernietigingswapens in Wit-Rusland te plaatsen, schrijft Robbert de Witt.

Zou Vladimir Poetin dan toch zijn kernwapens in stelling brengen, nu zijn leger wordt teruggedrongen door de oprukkende Oekraïners? Je zou het denken. Want terwijl Oekraïne met het langverwachte tegenoffensief is begonnen – het Lente-offensief dat uiteindelijk een Zomeroffensief werd – kondigde het Kremlin aan dat begin juli Russische kernwapens worden overgebracht naar Wit-Rusland. Grijpt Poetin dan alsnog naar kernbommen, als laatste middel om de oorlog te winnen? Daar werd immers in het Westen zo lang voor gevreesd.

Maar daarvoor hoeft Rusland natuurlijk helemaal geen kernraketten naar Wit-Rusland te brengen. De kernwapens in Rusland kunnen met gemak Londen tot as reduceren, zo groot is hun bereik. Er zijn andere, waarschijnlijkere redenen.

Zelfs dictators moeten de schijn ophouden en houden daarom verkiezingen

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw