Premium Lock Pijnlijk, hoe Nelson Mandela’s ANC is afgegleden

30 mei 2023Leestijd: 3 minuten
DE RUSSISCHE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN LAVROV OP BEZOEK IN ZUID-AFRIKA. FOTO: RUSSIAN FOREIGN MINISTRY PRESS/EPA

De in het Westen zo geliefde ANC speelt een beschamende rol in de Oekraïne-oorlog. Officieel neutraal, kiest de de anti-apartheidspartij in werkelijkheid de zijde van agressor Vladimir Poetin, schrijft Robbert de Witt.

Zijn beschuldigingen waren ongebruikelijk voor een ambassadeur, en hoogst explosief bovendien. Reuben Brigety, de hoogste Amerikaanse vertegenwoordiger in Zuid-Afrika, zei zeker te weten dat dat land in het geheim wapens heeft geleverd aan Rusland. Zuid-Afrikaanse wapens die Rusland gebruikt om Oekraïners te doden. Zó zeker, dat hij ‘zijn leven erom durft te verwedden’.

Ineens werd duidelijk hoe groot de kloof is tussen het Westen en de rest van de wereld, en tussen het Westen en Afrika in het bijzonder. Met een beschamende rol voor de in het Westen zo geliefde regeringspartij ANC.

De Amerikaanse vermoedens van Zuid-Afrikaanse hulp voor Rusland ontstonden toen bekend werd dat een Russisch koopvaardijschip, de Lady R, op 6 december aanlegde in een marinehaven nabij Kaapstad. In het duister, en met apparatuur waarmee de locatie kan worden bepaald, uitgeschakeld. Foto’s tonen containers die aan boord van de Lady R worden getakeld, waarna het schip op 9 december weer vertrok.

Landen als Zuid-Afrika houden zich liever afzijdig van Oekraïne-oorlog

De regering in Pretoria gaf onbevredigende, vage verklaringen uit. Ambassadeur Brigety gooide twee weken geleden de knuppel in het hoenderhok toen hij zei dat Washington over inlichtingen beschikt die de wapenleveranties onomstotelijk bevestigen. De Zuid-Afrikaanse president Cyril Rama­phosa kondigde een ‘onafhankelijk onderzoek‘ aan – net als in Den Haag is dat een beproefd middel om even niets te doen, in de hoop dat de kwestie overwaait.

De diplomatieke ruzie laat nog maar eens zien hoe anders er in Afrika wordt gedacht over de Oekraïne-oorlog. Bekend is wel – al dringt dat maar langzaam door – dat de meeste Afrikaanse landen zich liever afzijdig houden. Omdat ze Rusland te vriend willen houden, maar ook omdat ze het Westen hypocrisie verwijten – waarom is het ineens wel fout als Rusland militair ingrijpt, maar niet als de Amerikanen dat doen? Oude, antikoloniale gevoelens spelen ook mee.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw