Alsof ’t weer 1939 is: Medvedev wil Oekraïne opknippen en verdelen

30 mei 2023Leestijd: 1 minuut
VICEVOORZITTER VAN DE RUSSISCHE VEILIGHEIDSRAAD DMITRI MEDVEDEV. FOTO: MAXIM SHIPENKOV/EPA

Kennelijk denken Russische machthebbers als Medvedev nog steeds dat ze buurlanden zomaar kunnen opknippen. Russen praten er niet graag over, maar dat is precies wat Stalin en Hitler deden in 1939, schrijft Robbert de Witt.

Niemand weet of het pas begonnen tegenoffensief van Oekraïne gaat slagen. Ondanks ruime westerse hulp verjaag je niet zomaar honderdduizenden Russen uit je land. De Russische oud-president Dmitri Medvedev waarschuwt dat de oorlog in het buurland – het voormalige ‘broederland’ – nog decennia kan duren.

Want Rusland zal (Oekraïne) niet opgeven. Hij stelt voor om Oekraïne – ‘een stervende staat’ – op te delen: Rusland krijgt het grootste oostelijke deel, EU-buurlanden mogen het westelijke deel verdelen.

Natuurlijk, Medvedev is een ongeleid projectiel die al opriep tot het gooien van atoombommen op westerse landen die Kyiv helpen. Maar invloedrijk is hij ook: hij is vicevoorzitter van de Russische Veiligheidsraad.

Russen praten er niet graag over

Kennelijk denken Russische machthebbers als Medvedev nog steeds dat ze buurlanden zomaar kunnen opknippen. Russen praten er niet graag over, maar dat is precies wat Stalin en Hitler deden in 1939, toen zij in hun Molotov-Ribbentroppact Polen verdeelden.

Het gebrek aan geweten en aan voortschrijdend inzicht in het Kremlin is onthutsend.

Ondertekening van het Molotov-Ribbentroppact, 20 augustus 1939.