Trump en DeSantis kiezen voor zwak Amerika

18 maart 2023Leestijd: 3 minuten
Trump en DeSantis. Foto: ANP

Het isolationisme wint verder terrein in de Republikeinse Partij. De twee belangrijkste Republikeinse gegadigden voor het presidentschap doen de Amerikaanse steun aan Oekraïne af als bijzaak. Dat maakt ze ongeloofwaardig als ze zeggen Taiwan te willen beschermen tegen China, schrijft Victor Pak.

‘Een territoriaal conflict’, dat niet van Amerikaans nationaal belang is. Dat zei de Republikein Ron DeSantis over de Russische invasie van Oekraïne. Een ontzettend domme uitspraak van de gouverneur van Florida. DeSantis is een van de Republikeinen die een oogje heeft op het Witte Huis in 2024, al stelde hij zich nog niet kandidaat.

Daarmee kun je zijn uitspraak vergoelijken. Misschien begaf hij zich op onbekend terrein. De buitenlandse politiek is niet het belangrijkste onderwerp voor een gouverneur. Toch had DeSantis beter moeten weten. Hij diende in het leger en sprak zich als Congreslid in 2014 juist uit vóór militaire steun aan Oekraïne.

DeSantis vond dat toenmalig president Barack Obama te weinig deed om dat land te steunen na de Russische bezetting van de Krim. Daarin had hij groot gelijk. De vraag is of DeSantis daadwerkelijk van mening is veranderd.

Trump noemde Poetins invasie ‘geniaal’

Binnen de Republikeinse Partij is het tegenwoordig geaccepteerd om op de defensiebegroting te willen bezuinigen en de criminele Russische president Vladimir Poetin te bewonderen. Zo noemde oud-president Donald Trump, nu opnieuw presidentskandidaat, de Russische invasie al eens ‘geniaal’.

Trump en DeSantis zijn de belangrijkste gegadigden om namens de Republikeinse Partij een gooi te doen naar het presidentschap. De twee staan aan kop in veel opiniepeilingen. Dat gegeven strookt met de opvattingen van veel Republikeinen. Een minderheid daarvan is voor steun aan Oekraïne, en die groep slinkt. Dat moet Europa zorgen baren, en Taiwan ook.

Xi Jinping kijkt met interesse naar de Russische invasie

Wat DeSantis en Trump zeggen over Oekraïne, verzwakt de Amerikaanse positie ten aanzien van Taiwan. Iedereen weet dat Xi Jinping nauwlettend de Russische oorlog in de gaten houdt. De Chinese president wil zelf dolgraag Taiwan herenigen met het vasteland, zoals ze dat in China eufemistisch noemen.

Stel: DeSantis of Trump wint in 2024, en Amerika laat Oekraïne vallen. Hoe geloofwaardig is de Amerikaanse steun aan Taiwan dan nog? Hiermee is DeSantis’ argument dat de Russische invasie niet van Amerikaans belang is, onderuit gehaald.

Republikeinen moeten ook Oekraïne steunen

Een Chinese aanval op Taiwan zou net zo weerzinwekkend zijn als de Russische invasie van Oekraïne. Bovendien zou de economische impact nog veel groter zijn, gezien het cruciale belang van de Taiwanese computerchipindustrie.

Uitgerekend de Republikeinen ventileren de scherpste opvattingen over China. DeSantis ondertekende in Florida zelfs een wet om Chinese diefstal van intellectueel eigendom te bestrijden. Kevin McCarthy, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, wil binnenkort de Taiwanese president Tsai Ing-wen ontmoeten. Dit moet de band tussen de twee verstevigen.

Het zou de Republikeinen sieren als ze Oekraïne net zo graag willen beschermen als Taiwan. Dat maakt hun woorden over Taiwan gelijk een stuk geloofwaardiger.