Republikeinse isolationisten bedreigen Amerikaanse militaire macht

14 januari 2023Leestijd: 2 minuten
Kevin McCarthy presenteert het Republikeinse partijprogramma. Foto: ANP

Het Amerikaanse militaire benul bevindt zich op een dieptepunt. Republikeinse isolationisten willen stevig bezuinigen op defensie. Maar het handhaven van het budget is cruciaal voor Oekraïne, Taiwan en de westerse wereld, schrijft Victor Pak.

Victor Pak (1995) is redacteur bij EW. Wekelijks blogt hij op zaterdag over wat er speelt in de Amerikaanse politiek.

Het voorzitterschap van het Huis van Afgevaardigden, wat mag dat kosten? De Republikein Kevin McCarthy sleepte na vijftien stemronden de felbegeerde voorzittershamer uit het vuur. Maar niet eerder gaf een voorzitter zo veel macht uit handen om te kunnen aantreden.

McCarthy worstelde met de weerstand van twintig uiterst rechtse Republikeinen. Met op maat gemaakte concessies won hij die uiteindelijk voor zich. Sommigen kregen commissieposten, de rest kreeg inhoudelijke concessies. Zoals over de Republikeinse aanpak van de Amerikaanse begrotingsonderhandelingen. Die gaan deze zomer weer van start. Eind september moet een compromis op het bureau van president Joe Biden liggen.

Amerikaanse defensiebegroting dreigt te worden geslachtofferd

De rechterflank van de Republikeinen eist stevige bezuinigingen. Inkomsten en uitgaven moeten binnen tien jaar in balans zijn. McCarthy belooft te gaan vechten voor die niche-opvatting.

Ook defensie zou moeten inkrimpen. Het lijkt onwerkelijk dat uitgerekend Republikeinen – decennialang de vaandeldragers van een sterke, betrouwbare en wereldwijd inzetbare militaire macht – zich hier hard voor maken. Maakt McCarthy zijn belofte waar, dan krimpt de Amerikaanse defensiebegroting met liefst 10 procent. Dat is zo’n 70 miljard
euro.

Chinese marine is groter dan de Amerikaanse

Sinds het einde van Barack Obama’s presidentschap stegen de defensie-uitgaven stevig. Niet zonder reden. De groei van het Chinese leger bedreigt de Amerikaanse militaire macht. De Chinese marine telt inmiddels meer schepen dan de Amerikaanse.

De Verenigde Staten kunnen een Chinese invasiemacht in Taiwan afslaan en de oorlog winnen, blijkt uit een studie van het Amerikaanse Center for Strategic and International Studies. Maar het Amerikaanse leger eindigt wel gedecimeerd, net als het Chinese.

Militaire kennis in de politiek neemt af

Onderminister Carlos Del Toro (Marine) waarschuwt voor een Amerikaans wapentekort door de vele wapenleveranties aan de dappere Oekraïners. Om zowel de eigen inzetbaarheid als de steun aan Oekraïne te waarborgen, moeten de Amerikanen hun wapenproductie zes tot twaalf maanden opschroeven.

Slecht moment dus om de defensiebegroting te verschralen. Een teken dat het militaire benul in de Amerikaanse politiek afneemt. Steeds minder politici, nu één op de vijf, hebben een militair verleden. Dat is een van de laagste aantallen ooit.

McCarthy moet zijn voorzitterschap niet laten gijzelen door een groep radicalen. Zeker niet als het om defensie gaat. In de Republikeinse Partij lopen veel meer veteranen rond dan bij de Democraten. Hopelijk brengen zij de partij terug op het verstandige pad.