Premium Lock Israël vergelijkbaar met Iran? Kijk naar behandeling demonstranten en u weet genoeg

24 maart 2023Leestijd: 4 minuten
Demonstraties in Tel Aviv, Israël. Foto: EPA/ABIR SULTAN

Israël geeft demonstranten alle ruimte, Iran doodt en verwondt elke dag vrijheidslievende jongeren. Een veelzeggend contrast in het Midden-Oosten, schrijft Afshin Ellian. Toch blijven westerse media in negatieve zin gebiologeerd door Israël, terwijl ze de protesten in Iran vergeten. Wat als de Iraniërs Palestijnen waren geweest?

De westerse media zijn bijzonder geïnteresseerd in Israël. In negatieve zin, welteverstaan. Ook de Midden-Oosterse media zijn gebiologeerd door Israël. Wel zie ik in de voorbije jaren verandering in de Arabische media. Geen grote veranderingen, maar in kleine stapjes durven sommige media ook positief nieuws te brengen over Israël. De Iraanse staatsmedia daarentegen veranderen nooit.

De Iraanse publieke omroep is de duurste in de regio. De islamitische republiek produceert programma’s in diverse talen en gebruikt alle mogelijke platforms om hun lezers, kijkers en luisteraars te manipuleren. Ook private media staan onder zware controle van het Iraanse regime. Geregeld worden journalisten aangehouden die een paar centimeter zijn afgeweken van het officiële verhaal. De door de staat gecontroleerde Iraanse media zijn vooral met Israël bezig.

Voor deze media bestaat het buitenland vooral uit de gebieden waar het regime actief is, zoals de Palestijnse gebieden, Libanon, Irak, Jemen en Afghanistan. Maar niets vinden ze belangrijker dan nieuws over de ‘illegale (want in strijd met de sharia) zionistische entiteit’, zoals ze Israël aanduiden. De staat Israël is een creatie van het Westen en moet van de kaart worden geveegd, aldus de ayatollahs. De associatie die nogal wat Iraniërs bij het woord ‘Palestina’ hebben, komt door de obsessie van het Iraanse regime met Israël. Dat zou een les moeten zijn voor de westerse media.

Iran slaat demonstraties zoals in Israël met geweld neer

Afgelopen weken protesteerden honderdduizenden Israëliërs tegen de plannen van het Israëlische kabinet met de Hoge Raad. De demonstranten vinden dat deze plannen de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de rechterlijke macht in gevaar brengen. Wat hier voor mij van belang is, is het recht op demonstratie.

Dat recht bestaat niet in het Midden-Oosten. Behalve in Israël dan: daar mag vreedzaam, dus binnen de grenzen van de wet, tegen de regering worden gedemonstreerd. Iran slaat zulke demonstraties met geweld neer. De islamitische republiek van de ayatollahs arresteerde ruim 22.000 demonstranten: vooral jongeren, in het bijzonder meisjes en vrouwen. Mensenrechtenorganisaties rapporteren over marteling en verkrachting van arrestanten, onder wie scholieren en studenten. Honderden vrouwen werden opzettelijk in de ogen geschoten en raakten blind. En helaas zijn er ook honderden omgekomen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw