Premium Lock Laffe centrumpolitiek verantwoordelijk voor verloedering democratie

15 februari 2023Leestijd: 2 minuten
Charles Michel ontvangt toenmalig Alibaba-baas Jack Ma. Foto: ANP

Er werden gouden bergen in het vooruitzicht gesteld met de komst naar België van de Chinese webwinkel Alibaba. Niets daarvan, zo bleek. Ondanks die blunder maken de twee verantwoordelijke politici nu carrière in Europa, schrijft Jonathan Holslag.

Vaak hoor je dat extremistische partijen verantwoordelijk zijn voor de verloedering van onze democratie. Voor een deel is dat ongetwijfeld zo, al blijft het voor mij toch de vooral de laffe centrumpolitiek die de meest verpletterende verantwoordelijkheid draagt. Het is haar opportunisme en schaamteloosheid die mensen naar de extreme flanken jaagt en het vertrouwen in de democratie onderuithaalt: ook dat van mij. In een bedrijf vlieg je er bij geklungel uit; in de politiek krijg je promotie.

Ik kon geen andere conclusie trekken toen ik vorige week de laatste hand legde aan mijn rapport over de Chinese webwinkel Alibaba. Toen onze premier Charles Michel en vicepremier Kris Peeters destijds het bedrijf naar België haalden, beloofden beide excellenties gouden bergen. Alibaba zou veel banen scheppen. Het zou kleine en middelgrote Belgische bedrijven helpen om meer uit te voeren naar China. Het internetportaal van de firma zou het werk van de douane vergemakkelijken.

Toen al was echter duidelijk dat die beloften nergens op sloegen. Alibaba was immers een façade van de Chinese Communistische Partij geworden. Die Partij schreef in haar strategieën dat Alibaba onze bedrijven niet moest helpen, maar ze vooral moest omzeilen. Zij stelde dat het doel van Alibaba niet was om de Europese uitvoer naar China te vergroten. Het doel was net  omgekeerd: Alibaba moest de oververzadigde Chinese industrie rechtstreeks toegang verschaffen tot de Europese klanten.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw