Premium Lock Hopeloos: deze Iraanse fundamentalist werd in Nederland geëerd

17 februari 2023Leestijd: 4 minuten
Abdulkarim Soroush tijdens de uitreiking van de Erasmusprijs. Foto: Robin Utrecht/ANP

De Iraanse theoloog Abdulkarim Soroush had een sleutelrol bij de islamitische revolutie van 1979. Nu keert hij zich tegen de dappere vrouwenactivisten in Iran. Afshin Ellian weet nog dat Soroush in 2004 in Nederland de Erasmusprijs kreeg. ‘Het Westen beschouwt hem als hervormingsgezinde theoloog, een gematigde islamist.’

De Iraanse revolutie die is ontketend door vrouwen, is een doorn in de ogen van islamitische fundamentalisten. Deze week werd een basisschoolleraar in de stad Amol ontslagen, omdat zij tijdens de les muziek draaide voor kinderen. In Teheran werd een apotheek in opdracht van de overheid gesloten, omdat een medewerkster zonder hoofddoek aan het werk was. In de grote steden gaan de nachtelijke protesten tegen de tirannie van de ayatollahs onverminderd door.

Op 10 februari maakten in Washington D.C. acht beroemde tegenstanders van het Iraanse regime gezamenlijk een vuist tegen het regime. Het gaat om prins Reza Pahlavi, vrouwenactivist Masih Alinejad, Nobelprijswinnaar Shirin Ebadi, oud-voetballer Ali Karimi, de Koerdische leider Abdulla Mohtadi, Hollywood-actrices Nazanin Boniadi en Golshifteh Farahani en Hamed Esmaeilion, woordvoerder van de nabestaanden van het door Revolutionaire Garde neergehaalde passagiersvliegtuig boven Teheran in 2020. Ze zijn bekende en populaire dissidenten, in en buiten Iran.

Islamo-fascistische reinheidstheorie

De Iraanse theoloog Abdulkarim Soroush viel deze dissidenten vervolgens aan, om een aantal merkwaardige redenen. Volgens Soroush stellen ‘deze mensen niets voor’, omdat de Iraniërs in 1979 imam Ruhollah Khomeini, ‘die nooit zijn avondgebed had gemist, als leider hebben gekozen’.

Hij vervolgt: ‘Ze kozen voor iemand die gelovig en zuiver was. Khomeini leefde heel zijn leven zuiver en rein. Ondanks het feit dat hij nooit het avondgebed had gemist, verdwenen de despotische ideeën niet uit zijn hoofd. Maar deze mensen in Washington kennen de reinheid en het geloof niet.’

Een aanzienlijk deel van de bevolking heeft in 1979 een vergissing gemaakt bij de waardering van avondgebed, reinheid en islam. Soroush begrijpt niet dat de meeste Iraniërs spugen op zijn islamo-fascistische reinheidstheorie.

Deze theorie richt zich vooral op vrouwen. Soroush zei over de acht dissidenten in Washington: ‘Omdat ze in de media bekend zijn, dachten ze dat ze ook geliefd zijn. Een van hen kon actrice worden, nadat zij volledig naakt poseerde en goedgekeurd werd. (…) ze spraken zelfs niet over de islam en het geloof van de Iraniërs. De meesten van hen zijn zelfs niet bekend met de oude Iraanse traditie van het geloof in de islam. Ze kunnen alleen iets doen voor degenen die hun financieren en leiden. Ze kunnen niets voor het Iraanse volk doen.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw