Premium Lock Hoe Duitsland zich de economische neergang in vergroent

28 december 2022Leestijd: 3 minuten
Bruinkoolwinning bij Garzweiler. Foto: Ronald Wittek/EPA

In 2011 verklaarde oud-bondskanselier Merkel kernenergie taboe. Sindsdien is Duitsland niet per sé groener geworden. Het land is vooral steen- en bruinkool gaan stoken om warm te blijven. Groene energie haalt de 8 procent niet en kernenergie blijft taboe. Duitsland lijkt zich het komende jaar de economische neergang in te vergroenen, schrijft Robbert de Witt.

Het deftige Duitse dagblad volgt de situatie nauwgezet. Dagelijks publiceert de Frankfurter Allgemeine Zeitung een klein tabelletje over de Strommix: van welke bron komt de in Duitsland dagelijks geconsumeerde energie? De cijfers zullen voor iedereen met een groen hart een ontnuchtering zijn.

Want elke dag opnieuw blijkt dat Duitsers vooral kolen stoken om warm te blijven en hun fabrieken draaiende te houden: bijna 50 procent komt van steen- en bruinkool, en een kwart van gas. Groene energie als biomassa, wind-, zonne- en kernenergie halen elk de 8 procent niet. Zo staat het land dat al in 2010 een rigoureuze Energiewende aankondigde, er dus voor.

Robbert de Witt is adjunct-hoofdredacteur bij EW. Hij schrijft wekelijks een column over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa

Tot diep in de jaren negentig haalde Duitsland eenderde van zijn elektriciteit uit atoomkracht. Maar in 2011 verklaarde bondskanselier Angela Merkel kernenergie taboe. Gevolg was wel dat er meer kolen moesten worden verstookt. De linkse politicus Sigmar Gabriel vroeg nog in 2014 aan energieconcern Vattenfall om vooral te blijven investeren in bruinkool. ‘Zonder gaat het niet.’

‘Open bruinkoolwond’ door gigantische open mijnen

Deze fossiele brandstof is nóg viezer dan steenkool, en verminkt het landschap met zijn gigantische open mijnen. Net over de grens bij Venlo, bij Garzweiler, is zo’n ‘open bruinkoolwond’. Vanaf een fraai aangelegd uitkijkpunt kun je er goed zien hoe huizenhoge machines tientallen meters diep de aarde afgraven. Om tot 2045 bruinkool te kunnen stoken, zullen nog twaalf dorpen in de omgeving worden ontruimd.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

En dat terwijl opeenvolgende Duitse regeringen al honderden miljarden hebben uitgegeven om over te stappen op duurzame energie. Tussen 2013 en 2020 ging het om zeker 200 miljard euro, vooral voor zonne- en windenergie. Sommige experts menen dat dat bedrag zal oplopen tot 500 miljard in 2025. Waar dit astronomische bedrag aan wordt besteed, is te zien voor wie vanuit Nederland, België of elders de Duitse grens passeert: schuren en boerderijen kunnen nog zo vervallen ogen, de daken liggen vaak vol met zonnepanelen. Tientallen vaak, van dakgoot tot nok. Dankzij gulle subsidies.

Tegelijk meenden Duitse klimaatministers dat aardgas ‘als brug’ kon dienen: tijdelijk was deze fossiele brandstof okay, terwijl Duitsland de Wende maakt van kolen en kernenergie naar volledig duurzaam. Maar dat (goedkope) gas kwam voornamelijk uit Rusland, en afgelopen jaar ging het mis nadat het Kremlin de grootste oorlog in Europa sinds 1945 was begonnen.

Duitsland vergroent zich de economische neergang in

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw