Robbert de Witt Premium Corner

Republikeinen die vliegtuigen vol migranten naar rijke Noorden sturen zijn niet gek

18 oktober 2022Leestijd: 4 minuten

Iedereen boos natuurlijk, toen Ron DeSantis onaangekondigd een vliegtuig vol migranten naar Martha’s Vineyard stuurde. Maar welbeschouwd is deze politieke stunt een stuk fatsoenlijker dan het wegkijken wat Europeanen doen rond het nooit ophoudende asielzoekersprobleem, schrijft Robbert de Witt.

DeSantis is de Republikeinse gouverneur van de zuidelijke Amerikaanse staat Florida, Martha’s Vineyard is het fraaie vakantieoord voor de elite van het noordoosten van Amerika. Het eiland ligt in de welvarende staat Massachusetts, een ‘blue state’ – de Democraten zijn hier traditio­neel aan de macht.

Terwijl zuidelijke staten als Florida, Texas, New Mexico en Arizona worstelen met de onophoudelijke toestroom van immigranten uit Zuid- en Midden-Amerika, kennen ze 2.500 kilometer noordelijker zulke problemen niet. Immers, het enige buitenland dat enigszins in de buurt ligt, is Canada. Daar komen geen arme migranten vandaan.

DeSantis: een Trump zonder nare kantjes

Robbert de Witt is adjunct-hoofdredacteur bij EW. Hij schrijft wekelijks een column over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa

Op 14 september wilde DeSantis eens een stevig statement maken door dat vliegtuig met 48 immigranten naar het rijke noorden te sturen. In de staten waar Democraten aan de macht zijn, redeneert DeSantis, zijn ze vóór immigratie, terwijl ze de problemen die opvang met zich brengt afwentelen op zuidelijke staten als zijn Florida. Hij was ook van plan een vliegtuig vol migranten naar Georgetown in de staat Delaware te sturen, vlakbij het plaatsje Rehoboth, waar president Joe Biden een vakantiehuis heeft.

De 44-jarige DeSantis is bijzonder populair in conservatief Amerika en wordt gezien als kanshebber voor de presidentsverkiezingen in 2024. Hij geldt als een groot politiek talent, een soort Trump zonder nare kantjes. Met zijn actie wekte hij woede onder linkse Amerikanen, maar veel Republikeinen konden het wel waarderen dat DeSantis de Democraten eens liet voelen wat de gevolgen zijn van hun progressieve opvattingen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Touringcars bij Kamala Harris op de stoep

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.