Premium Lock Koningin Elizabeth II (1926-2022): plichtsgetrouw en onpeilbaar

08 september 2022Leestijd: 7 minuten
Koningin Elizabeth II belichaamde Groot-Brittannië. Foto: Andrew Milligan/Pool/AFP

Ze maakte van het Huis Windsor een van de sterkste instituten ter wereld, maar deed ook zelf de afwas in Balmoral Castle. ­Koningin Elizabeth II, die op donderdag 8 september op 96-jarige leeftijd overleed, belichaamde Groot-Brittannië.

Vermoedelijk was ze de succesvolste Britse monarch in duizend jaar koninklijke geschiedenis, maar zeker de meest plichtsgetrouwe. In 1947, ter gelegenheid van haar 21ste verjaardag, beloofde Elizabeth met een kristallen accent haar onderdanen haar hele leven ‘in dienst te stellen van u’. En dat meende ze. Het meisje dat als dertienjarige weer uit bed klom omdat ze was vergeten haar schoenen netjes weg te zetten, zou altijd ijverig en gewetensvol blijven.

Koningin Elizabeth II

1926 Geboren in Londen op 21 april
1947 Huwelijk met prins Philip in Westminster Abbey
1948 Geboorte van oudste zoon Charles
1952 Vader koning George VI overlijdt
1953 Kroning in Westminster Abbey
1977 Zilveren jubileum, met straatfeesten
1991 De eerste Britse monarch die het Amerikaans Congres toespreekt
1992 Annus horribilis – rampjaar. Huwelijken van haar drie kinderen lopen spaak. ­ Windsor Castle brandt gedeeltelijk af
1997 Diana overlijdt. Populariteit van de Koningin op een dieptepunt
2012 Vorstin speelt rol in openingsvideo Olympische Spelen. Ontvangt Bafta voor
‘gedenkwaardigste Bond girl’
2015 Breekt record langstzittende Brits staatshoofd, op 9 september
2021 Echtgenoot prins Philip overlijdt
2022 Viering platina jubileum: 70 jaar op de troon

Er was geen vorst die langer op de Britse troon zat. Toch leerden haar onderdanen haar niet echt kennen. Elizabeth gaf – tot 2017 – geen interviews. Biografen vroegen vergeefs om haar medewerking. In een tijdperk van persoonlijke ontboezemingen bleef ze haar afgemeten, sfinxachtige zelf. Ze was bevriend met geen enkele minister, president, historicus, schrijver, commentator, kunstenaar of wetenschapper. ‘We weten meer over ­James I dan over de Queen,’ schreef columnist Matthew Parris, verwijzend naar de Britse koning van 1567 tot 1625.

‘Tradities zijn er om aan vast te houden’

De Britse kranten zinspeelden op haar enorme staatsrechtelijke kennis. Met intelligentie, inzicht en tact zou ze Britse premiers hebben geadviseerd, maar net als alle andere eigenschappen die de Queen zijn toegedicht, was daarvoor geen bewijs. Ze was de laatste van de generatie met een stijve bovenlip.

Formeel en niet spontaan liet het staatshoofd, dat het volgens biograaf en historicus Ben Pimlott niet makkelijk vond om mensen te ontmoeten, zich leiden door protocol en gewoonten. Tradities waren er om aan vast te houden. Dat gold ook voor de zomers die sinds mensenheugenis tot half september werden doorgebracht op het Schotse kasteel Balmoral, haar vlag op Buckingham Palace die nooit halfstok ging en televisie-optredens die ze beperkte tot de kerstboodschappen. Elizabeth dankte haar succes aan een werkend bestaan waarin ze geen enkele misstap beging. Met uitzondering van de late zomer in 1997, toen ze de troon even deed wankelen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw