Premium Lock Grieken sturen immigranten terug: niet fraai, wel noodzakelijk

11 mei 2021Leestijd: 4 minuten
Boten door Griekenland teruggestuurd, worden geregeld opgepikt door Turkse kustwacht. Foto: ANP/AFP

Griekenland doet eindelijk wat het hoort te doen: de grens van het Schengengebied bewaken. Met hulp van EU-grenscontrole-organisatie Frontex stuurt het onder anderen Afrikanen en Aziaten terug die per boot proberen Griekenland te bereiken. Fraai is het niet, wel noodzakelijk, schrijft Jelte Wiersma.

Al maanden botsen in de Europese Commissie twee wereldbeelden. De Griek Margaritis Schinas (Nea Dimokratia) en de Zweedse Ylva Johansson (Socialdemokraterna) voeren een loopgravenoorlog over immigratie en asiel. De regeringsleiders van de lidstaten van de Europese Unie (EU) hebben de conservatief Schinas speciaal aangesteld om immigratie te voorkomen. Zijn portefeuille is wegens afkeer in het Europees Parlement veranderd van ‘verdedigen’ in ‘bevorderen van de Europese manier van leven’, maar het doel is duidelijk. Johansson is de Europees Commissaris voor Binnenlandse Zaken. Beiden gaan over Frontex, de grenscontrole-organisatie van de EU die, aangespoord door de regeringsleiders, met de dag meer slagkracht krijgt.

Voor iedereen die een heldere duiding van het laatste nieuws zoekt, is er EW. EW  laat de feiten spreken. Scherp, kritisch, maar altijd positief. Al sinds het eerste nummer verscheen op 27 oktober 1945.

Lees EW al vanaf € 8 per maand

Schinas wil immigratie beperken, Johansson immigratie verruimen. Vooralsnog is Schinas aan de winnende hand. In Griekenland heeft de regering mede met EU-geld de controle van de grens met Turkije fors verscherpt. Ondersteund door Frontex wordt geprobeerd te voorkomen dat Afrikanen en Aziaten illegaal het Schengengebied binnenkomen. Over land gaat dat al bijna niet meer. Daar staan hoge hekken. Maar nog altijd proberen Aziaten en Afrikanen vanaf de Turkse kust per boot illegaal Griekenland te bereiken, in plaats van een asielaanvraag in te dienen bij de ambassade van een EU-land. Ze weten dat ze vaak geen recht hebben op asiel, maar dat het EU-landen nauwelijks lukt hen uit te zetten.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw