Premium Lock Macron ligt beter bij Trump dan bij Merkel

07 mei 2018Leestijd: 3 minuten
Amerikaanse first lady Melania Trump, Amerikaanse president Donald Trump, Franse president Emmanuel Macron en zijn vrouw Brigitte Macron tijdens het staatsbezoek in Amerika. Foto: ANP

Emmanuel Macron werd een jaar geleden in een wolk van optimisme en Europees vooruitgangsdenken gekozen tot president van Frankrijk. Hij omlijstte zijn verkiezingsspeech met Beethovens Ode an die Freude, het semi-officiële Europese volkslied. Na zijn installatie reisde Macron meteen naar Berlijn, naar bondskanselier Angela Merkel, als initiatie voor de door zowel hem als haar zo gewenste Europese opleving onder Frans-Duitse leiding.

Macrons overwinning markeerde een jaar geleden het blokkeren van de opmars van de Europese ‘rechts-populisten’, die zowel de Britse uittreding uit de Europese Unie (‘Brexit’) als de verkiezing van Donald Trump tot Amerikaanse president met vreugde hadden begroet. Nadat Geert Wilders bij de Tweede Kamerverkiezingen tegen eerdere verwachtingen in niet de grootste was geworden en Marine Le Pen het in Frankrijk moest afleggen tegen Macron, leek het in Berlijn, Brussel en Parijs zo gevreesde West-Europese populisme gestuit.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw