buitenland

Juncker: ik wil een beter Europa, maar zeker geen superstaat

13 juli 2014Leestijd: 2 minuten

Jean-Claude Juncker, die dinsdag wordt benoemd tot voorzitter van de Europese Commissie, heeft een helder doel voor ogen: hij wil de Europese economie een flinke impuls geven.

Dat zegt hij in een interview met het Duitse Bild am Sonntag.

Banen

De 59-jarige Luxemburger, die vanaf volgende week de commissie vijf jaar zal leiden, wil de nadruk leggen op economische groei en meer werkgelegenheid, nu de Europese Unie nog altijd met de gevolgen van de economische en financiële crisis kampt.

Daar ligt niet zozeer een taak voor de Europese Commissie, maar meer voor het bedrijfsleven, zegt de toekomstige voorzitter. Bedrijven moeten banen scheppen. ‘En wij moeten dat mogelijk maken,’ vindt hij.

Boodschap

Daarnaast wees Juncker op het belang van een gezamenlijk energiebeleid, om op die manier minder afhankelijk te worden van Russisch gas. Ook zei hij dat wat hem betreft het Stabiliteitspact heilig is. Daarin is onder meer opgenomen dat het begrotingstekort van de lidstaten niet meer dan 3 procent van het bruto binnenlands product mag bedragen.

De Luxemburger had in het interview met de Duitse krant ook nog een boodschap voor de Britten. Die hoeven niet te vrezen dat er een soort superstaat van de EU wordt gemaakt. Ik ben voor een ‘beter Europa’, zei Juncker, die zichzelf ‘geen fanatieke federalist’ noemt.

Verzet

De Britse premier David Cameron verzette zich lange tijd tegen de benoeming van Juncker. Als hij het wordt, dan stappen wij uit de Unie, dreigde de premier.

Maar hij kon de benoeming uiteindelijk niet tegenhouden: na lang wikken en wegen sprak de Duitse bondskanselier Angela Merkel haar steun uit voor Juncker, die de opvolger wordt van José Manuel Barroso.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.