buitenland

Oeigoerse kebabkraam slachtoffer in milieustrijd Peking

30 april 2014Leestijd: 2 minuten

Vanaf donderdag zijn alle kebabkraampjes in Peking verboden. Deze maatregel is volgens de Chinese autoriteiten onderdeel van een breder programma om de luchtvervuiling tegen te gaan.

Op zomerdagen zijn de trottoirs in de Chinese hoofdstad gevuld met terrassen waar Pekinezen een gegrilde maaltijd kunnen eten. Deze kebab van de gril mag vanaf donderdag 1 mei niet meer op de stoep bereid worden; de autoriteiten verbannen de activiteit naar binnen.

Ook koude maaltijden, zoals knoflook-komkommersalades en tofu, worden niet meer op straat toegestaan.

Het verbod zou niet alleen de milieuvervuiling verminderen, maar ook de voedselveiligheid verbeteren. Maar het lijkt geen toeval dat juist Oeigoeren slachtoffer zijn van de strenge Chinese milieupolitiek.

Barbecues

In november 2013 zette de Chinese regering op soortgelijke wijze de aanval in tegen de allesoverheersende smog. Toen zijn zo’n vijfhonderd barbecues in de hoofdstad gesloopt.

Er was destijds online veel kritiek op de nieuwe regels. De barbecues zouden nauwelijks vervuilend zijn en de overheid moest zich volgens hen op grotere vervuilingsbronnen richten. Ook deze straatbarbecues worden door Oeigoeren gerund.

Kritiek

Chinese bloggers hebben kritiek op de maatregelen. Volgens hen heeft deze vervuiling niets te maken met het nuttigen van komkommersalade op de stoep, maar wordt het milieu verwoest door industriële vervuiling en overmatig gebruik van auto’s.

Het autoverkeer is in Peking de grootste vervuiler, het is goed voor ruim 22 procent van de hoeveelheid fijnstof in de lucht. In tien jaar is het aantal auto’s in Peking gegroeid van enkele honderdduizenden tot meer dan 5 miljoen.

Oeigoeren

Volgens de critici wil China met de zogenaamde milieumaatregelen vooral de Oeigoerse minderheid dwarszitten door hun barbecues en buitengrills te slopen.

De nieuwe maatregel tegen de kebabkraampjes lijkt vooral gebaseerd te zijn op de strenge controle van de Chinese overheid op deze moslimminderheid.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.