buitenland

Scarlet Johansson weg bij Oxfam om rel over Israëlisch bedrijf

30 januari 2014Leestijd: 2 minuten

Scarlett Johansson is niet langer ambassadeur voor hulporganisatie Oxfam. Toen ze van Oxfam geen reclame meer mocht maken voor een Israëlisch bedrijf met een fabriek in een nederzetting op de Westelijke Jordaanoever, besloot de actrice de organisatie de rug toe te keren.

In een verklaring laat de Amerikaanse actrice weten na acht jaar op te stappen bij Oxfam ‘vanwege een fundamenteel meningsverschil over boycots en sancties’.

Onverenigbaar

Oxfam laat weten de beslissing van Johannson te begrijpen en bedankt haar voor haar vele bijdragen. Maar volgens Oxfam was haar rol als ambassadeur niet langer te verenigen met haar werk als promotor voor het bedrijf SodaStream.

Volgens Oxfam vergroten bedrijven die, zoals SodaStream, in de nederzettingen werken de armoede in het gebied en miskennen zij de rechten voor de Palestijnse gemeenschap waar Oxfam zich juist zo voor inzet. Oxfam verzet zich in principe tegen alle handel in de Israëlische nederzettingen die volgens internationaal recht illegaal zouden zijn.

Werkgelegenheid

Johansson, zelf Joodse, voelt er niets voor om vanwege een fabriek in de nederzettingen haar baan als ambassadeur van SodaStream op te zeggen.

De frisdrankfabrikant laat bovendien weten met de fabriek op de Westelijke Jordaanoever juist de lokale armoede te verminderen en de werkgelegenheid te stimuleren. Een reclamefilmpje van SodaStream met de actrice zal overigens om een andere reden niet worden uitgezonden tijdens de rust van de Super Bowl. Johansson zegt in het filmpje ‘sorry Coke & Pepsi’ en dat is één van de sponsoren, Pepsi, in het verkeerde keelgat geschoten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.