buitenland

Poetin verleent aartsvijand Michail Chodorkovski amnestie

19 december 2013Leestijd: 1 minuut

Niet alleen de Greenpeace-activisten en de dames van de Pussy Riot-groepering profiteren van een nieuwe amnestiewet waarmee de Russische president Vladimir Poetin meer ruimte in de strafkampen wil maken. Ook één van Poetins grootste rivalen, Michail Chodorkovski, wordt vrijgelaten.

Dat heeft Poetin donderdag bekendgemaakt tijdens een jaarlijkse ontmoeting met de pers.

Samenzwering

De voormalige multimiljardair Chodorkovski zit sinds 2003 vast wegens samenzwering, fraude, belastingontduiking en minachting van de rechtbank.

Hij zou in 2010 eigenlijk vrij moeten komen, maar werd onder dubieuze omstandigheden opnieuw veroordeeld voor verduistering van olie en witwassen. Maar volgens zijn advocaten en andere critici wilde Poetin hem gewoon uit de weg ruimen vanwege zijn kritiek op de Russische machthebbers.

Rijkste Rus

Chodorkovski was voor zijn arrestatie de rijkste man van Rusland en subsidieerde in die positie een oppositiepartij. Zijn bedrijf, olieconcern Yukos, was Poetin een doorn in het oog en werd kort na de arrestatie door de overheid ontmanteld.

In Rusland is daarom met verbazing gereageerd op de vervroegde vrijlating van Poetins aartsvijand. Ook de rechterhand van Chodorkovski, Platon Lebedev, komt vrij. Vermoedelijk zal dit volgend jaar gebeuren. Deze week werden de eerste gevangenen vrijgelaten als gevolg van de nieuwe amnestiewet. Het betreft vier personen die werden opgepakt tijdens de demonstratie tegen Poetin in mei 2012.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.