buitenland

Belgen en Britten verwachten problemen door hoogwater

05 december 2013Leestijd: 2 minuten

De Vlaamse kustgemeente Bredene evacueert donderdag uit voorzorg ruim tweeduizend inwoners wegens de storm en het verwachte hoogwater door de zware stormvloed en het springtij.

De gemeente houdt rekening met aanzienlijke wateroverlast in een wijk die nog maar gedeeltelijk is beschermd tegen overstromingen. De burgemeester Steve Vandenberghe zegt dat er weliswaar geen reden tot paniek is, maar dat de evacuatiemaatregelen uit voorzorg worden genomen.

De autoriteiten sluiten niet uit dat de situatie ernstiger kan worden dan eerder vandaag werd aangenomen. Er is sprake van een mogelijk hoger waterpeil dan tijdens de watersnoodramp van 1953.

Kuststreken

Ook in Groot-Brittannië ondervinden met name de kuststreken grote hinder van de storm. De bewoners van negenduizend gebouwen in Great Yarmouth aan de Engelse Noordzeekust worden geëvacueerd vanwege hoogwater, meldt de BBC vandaag. Op zeker achtentwintig plekken in Wales en Engeland zijn waarschuwingen voor ernstige overstromingen gegeven.

De Engelse oostkust krijgt te maken met de hoogste vloed in zestig jaar, melden de autoriteiten.

Eerder werden in het graafschap Essex bewoners van 2.500 huizen geëvacueerd. In Blackpool, in het westen van Engeland, is de promenade ondergelopen. De herfststorm heeft in Groot-Brittannië tot dusver zeker twee dodelijke slachtoffers geëist.

Waakzaamheid

In het noorden van ons land worden vannacht de dijken vanwege de verwachte hoge waterstand nauwlettend in de gaten gehouden. Beschadigingen aan de dijk kunnen door de constante bewaking tijdig worden ontdekt en meteen worden hersteld.

Ook in het zuidwesten van ons land is extra waakzaamheid. Zo zal Rijkswaterstaat rond 22.30 uur beginnen met het sluiten van de Oosterscheldekering in Zeeland.

In Dordrecht wordt de oude binnenstad beschermd door zandzakken, omdat dit gedeelte van de Zuid-Hollandse stad geen dijken heeft.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.