buitenland

Franse journalisten ‘in koelen bloede’ vermoord in Mali

03 november 2013

De Franse journalisten Claude Verlon en Ghislaine Dupont, die zijn vermoord in het noorden van Mali, werden ‘in koelen bloede omgebracht’. Frankrijk bestempelt de acties van de terroristen als ‘gruwelijk en weerzinwekkend’.

‘Veiligheidsmaatregelen in de regio zullen worden verscherpt, zeker met het oog op de Franse burgers in het gebied,’ zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius zondag na afloop van een speciale vergadering over de gebeurtenissen in Mali.

Kogels

De journalisten van het Franse radiostation RFI interviewden vlak voor hun ontvoering een leider van de separatistische Toeareg-beweging MLNA.

Daarna werden ze meegenomen door vier gewapende mannen. Hun ‘met kogels doorzeefde’ lichamen werden net buiten de stad Kidal gevonden.

Missie

Het kabinet-Rutte II maakte vrijdag bekend dat Nederland 368 militairen en tien politieagenten naar Mali stuurt in het kader van een missie van de Verenigde Naties. De Nederlanders blijven in principe tot eind 2015, tenzij blijkt dat zij langer nodig zijn.

Minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken) wilde vrijdag niet zeggen of de missie op enige wijze van invloed kan zijn op de ontvoering van Nederlander Sjaak Rijke. Hij wordt al twee jaar gegijzeld in Mali.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.