Egyptische interim-president beperkt recht op betogen

24 november 2013Leestijd: 1 minuut

De Egyptische interim-president Adly Mansour heeft zondag een wet ondertekend die het recht op betogen inperkt. Burgers hebben politietoestemming nodig om bijeen te mogen komen om te demonstreren.

Dat meldt de Egyptische staatstelevisie. Mensenrechtengroepering hebben Mansour afgeraden de wet te ondertekenen, omdat zij vinden dat de vrijheden van de Egyptenaren erdoor ernstig worden bedreigd.

Criminaliseren

‘Het voorstel probeert alle vormen van vreedzame bijeenkomsten te criminaliseren, inclusief demonstraties en openbare ontmoetingen, en geeft de staat de vrije hand om vreedzame samenkomsten op een gewelddadige manier te verjagen,’ schreven negentien organisaties vrijdag in een verklaring.

Terwijl de wet werd ondertekend, gingen duizenden demonstranten, onder wie veel aanhangers van de Moslimbroederschap, de straat op. Het is vandaag precies honderd dagen geleden dat voormalig president Mohammed Morsi door het leger uit zijn ambt werd gezet, nadat betogers al wekenlang hadden laten weten dat hij wat hen betreft moest opstappen.