Aanslag in Boston aanvankelijk gepland voor 4 juli

03 mei 2013Leestijd: 1 minuut

De aanslag op de marathon van Boston was aanvankelijk gepland om plaats te hebben op de Amerikaanse feestdag 4 juli. Dzjochar Tsjarnajev, een van de verdachten, zou dat tegenover de politie hebben verklaard.

Dat meldt de New York Times vrijdag.

Eerder klaar

De Tsjetsjeense broers Tsjarnajev worden verdacht van de aanslagen. De broers besloten de aanslag eerder te plegen, omdat de bom eerder klaar was dan verwacht. De oudste broer Tamerlan Tsjarnajev (26), overleed toen geprobeerd werd hem aan te houden. Dzjochar (19) zit vast.

Het oorspronkelijk plan was om een zelfmoordaanslag te plegen. De bommen werden gemaakt in het appartement van de oudste broer, waar ook zijn vrouw en kind woonden.

Officiële feestdag

Op 4 juli wordt in de Verenigde Staten Independence Day (Onafhankelijkheidsdag) gevierd. 15 april, de dag waarop de aanslag waarbij drie doden vielen werd gepleegd, was in Boston ook een officiële feestdag.

Op Patriot’s Day worden de veldslagen waarmee de onafhankelijkheidsoorlog begon herdacht.