Geen staatsbegrafenis voor Margaret Thatcher

08 april 2013Leestijd: 2 minuten

Oud-premier Margaret Thatcher van Groot-Brittannië krijgt op verzoek van haar familie geen staatsbegrafenis maar een ceremoniële uitvaart met militaire eer. De uitvaartdienst wordt gehouden in St. Paul’s Cathedral.

Dat meldt Downing Street maandag. Thatcher, die maandag op 87-jarige leeftijd overleed, krijgt dezelfde status als prinses Diana en de koningin-moeder bij hun uitvaart.

Kist

Premier David Cameron zegt dat een grote groep mensen die banden hadden met Thatcher worden uitgenodigd. Na de dienst volgt een crematie in besloten kring.

Op de dag voor de uitvaart, waarschijnlijk volgende week, wordt de kist met het lichaam van de Iron Lady overgebracht naar een kapel in het paleis Westminister.

Lijkkoets

De volgende dag worden de straten van Londen vrijgemaakt van verkeer, zodat de kist per lijkkoets naar een kerk van de Britse luchtmacht kan worden gereden.

De kist wordt daar overgeplaatst op een affuit, een onderstel van een kanon, die door de artillerie in een optocht door de stad wordt gereden, over wegen die worden geflankeerd door Brits militair personeel.

Bij de St. Paul’s Cathedral staat een erewacht, met militairen en veteranen op de trappen van de kathedraal. Het was Thatchers wens dat gewapende troepen zouden deelnemen aan haar uitvaart. ‘Ze zullen daarom een sleutelrol spelen.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.