Duitse justitie klaagt oud-president aan wegens corruptie

12 april 2013Leestijd: 1 minuut

Het Openbaar Ministerie (OM) in Hannover gaat de Duitse oud-president Christian Wulff (CDU) vervolgen wegens corruptie. Wulff wees eerder deze week een schikkingsvoorstel af om vervolging voor 20.000 euro af te kopen.

Dat maakten de aanklagers vrijdag bekend.

De zaak spitst zich toe op hotelovernachtingen van Wulff en zijn vrouw in München die filmproducent David Groenewold in 2008 zou hebben betaald.

In ruil zou de christendemocraat, die toen nog premier was van de deelstaat Nedersaksen, zich hebben ingezet voor een project van Groenewold.

‘Vriendendiensten’

Aan het begin van het Wulff-onderzoek nam het OM de relatie van Wulff met talrijke rijke vrienden onder de loep. Uiteindelijk was het alleen het contact met Groenewold dat voldoende aanleiding bleek te zijn voor een aanklacht.

Wulff was vanaf de zomer van 2010 tot half februari vorig jaar president van Duitsland. Hij trad af, nadat hij in opspraak was geraakt door berichten over ‘vriendendiensten’ uit de tijd dat hij de regering van Nedersaksen leidde.

Proces

Of het daadwerkelijk tot een proces komt, is aan de rechtbank in Hannover. Die beslissing kan nog maanden op zich laten wachten.

De zaak is uniek in Duitsland. Nooit eerder is het voorgekomen dat een voormalig bondspresident is aangeklaagd door justitie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.