buitenland

Wikipedia en datingshows volgende slachtoffers van Erdogan

30 april 2017Leestijd: 2 minuten

De Turkse regering heeft met ingang van zaterdag de internet-encyclopedie Wikipedia geblokkeerd voor haar burgers. In Turkije is het onmogelijk geworden om de site te bezoeken.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

De Turkse regering blokkeert de website op basis van een wet die het mogelijk maakt om desgewenst media met obscene inhoud of een bedreiging vormen voor de openbare orde te blokkeren. Dit meldt de Britse krant The Guardian. Ook werden dit weekeinde 4.000 ambtenaren ontslagen, onder wie opnieuw politieagenten en militairen. Ten slotte zijn Turkse datingshows op televisie niet langer gewenst.

Sociale media

Het uit de lucht halen van Wikipedia is een ontwikkeling die de vrijheid van meningsuiting in Turkije verder aan banden legt. Eerder werden de sociale media Twitter en Facebook voor enige tijd beknot, hoewel de Turkse regering dit weet aan technisch falen.

Sinds de mislukte coup op 15 juli 2016 ontsloeg de regering van president Recep Tayyip Erdogan in korte tijd meer dan 100.000 mensen. Ruim 40.000 personen zijn sinds afgelopen jaar gearresteerd. Erdogan beschuldigt religieus leider Fethullah Gülen ervan achter de staatsgreep te zitten. Aanhangers van de zogeheten Gülenbeweging worden door de Turkse regering vervolgd.

Referendum

Op 16 april hield de president een referendum voor meer bevoegdheden. Volgens de regering won Erdogan het referendum met een nipte meerderheid, hoewel de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) de verkiezingen oneerlijk noemde. Na de uitslag van het referendum is het voor Erdogan mogelijk om tot 2029 president te blijven. Hij heeft onder meer aangekondigd de doodstraf te willen herinvoeren. De gesprekken voor toetreding tot de Europese Unie werden na het referendum opgeschort. 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.