Turkse oppositieleider laakt retoriek Erdogan: ‘Hou je in’

24 maart 2017Leestijd: 2 minuten
De seculiere oppositieleider Kilicdaroglu heeft ook genoeg van het gedreig van Erdogan - Foto: AFP

Waar de leider van de grootste Turkse oppositiepartij CHP Kemal Kilicdaroglu zich eerder achter president Recep Tayyip Erdogan schaarde, heeft hij nu opeens genoeg van diens vijandige houding. Hij roept hem op te stoppen met Europese landen uit te dagen en te bedreigen.

‘Is het zijn bedoeling te zeggen dat hij verantwoordelijk is voor Al-Qa’ida, en voor Islamitische Staat?’ vraagt Kilicdaroglu zich af.

Onnodige spanningen

De oppositieleider haalt uit naar Erdogan, die sinds de Turkije-rel continu zegt dat Europese landen Turkije discrimineren, omdat ze niet toestonden dat Turkse bewindslieden in Europa campagne voeren voor het referendum over een Turkse grondwetswijziging. Wanneer de bevolking ‘ja’ stemt in het referendum, kan Erdogan rekenen op flink wat machtsuitbreiding.

Alles weten over de Turkijerel? Lees Elseviers dossier >Recep Tayyip Erdogan. Foto: AFP

Woensdag kwam het tot een nieuw hoogtepunt: ‘Turkije is geen land dat je moet pesten. Als jullie zo doorgaan, kan morgen geen enkele Europeaan of westers persoon veilig over straat,’ zei Erdogan toen.

Hij veroorzaakt onnodige spanningen, aldus Kilicdaroglu. ‘Kijk naar onze relaties met Rusland en Iran. We vechten met iedereen. Kijk naar ons buurland Bulgarije, dat zijn ambassadeur in Turkije heeft teruggeroepen.’

‘Waarom vechten we met de hele wereld? Waarom hanteren we dit soort taalgebruik?’ vraagt Kilicdaroglu zich af. ‘Zij die hun taalgebruik niet onder controle hebben, zijn zeker niet geschikt om een land te besturen.’

Tijdens de ruzie tussen Nederland en Turkije schaarde de seculiere CHP-leider zich voor het eerste in lange tijd wel achter Erdogan: hij verklaarde dat Erdogan er wel een schepje bovenop mag doen. Volgens hem was er nauwelijks sprake van vergelding nadat Nederland de komst van de ministers Cavosuglu en Kaya weigerde. ‘Als je aankondigt iets te doen, doe het dan ook,’ aldus Kilicdaroglu ‘Onze minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu ging naar Nederland, maar de Nederlandse regering gaf hem geen toestemming om te landen. Dit schaadt onze trots.’ Hij riep op tot harde tegenmaatregelen, en gaf aan dat de regering de volledige steun had van de oppositie.

‘Noemen julle mij dictator? Dan zijn jullie nazi’s’

Donderdag sprak Erdogan opnieuw tot Europa: ‘Zo lang jullie mij een dictator noemen, blijf ik jullie nazi’s noemen.’ Ook haalde hij uit naar de nieuwbakken Duitse president Frank-Walter Steinmeier, die zich in zijn eerste speech bezorgd uitliet over de koers van Erdogan. Volgens Steinmeier dreigt Erdogan al het goede dat zijn land tot nu toe heeft bereikt te verwoesten, en brengt hij tegelijkertijd de banden met andere landen in gevaar.

Steinmeier, ‘mijn goede vriend, had dat statement nooit mogen maken’, sneerde Erdogan. Ook gaf hij aan geen plannen te hebben om Duitsland nog te bezoeken om campagne te voeren voor het referendum, nadat Duitsland eerder verklaarde dat hij niet welkom is.