Ook in Amerika geldt: verleden is nooit beter geweest dan toekomst

30 juli 2016Leestijd: 2 minuten
De Rocky Mountains. Foto: WikiCommons

Victor Pak werkt als vrijwilliger voor de campagne van Hillary Clinton in Denver en schrijft over zijn persoonlijke observaties tijdens dit avontuur.

In een blauwe Toyota Yaris rijd ik door de ontzagwekkende Rocky Mountains. In zo’n klein autootje Amerikanen inhalen in hun veel te grote auto’s, het geeft een machtig gevoel. Ze rijden als lafaards over dit nauwe bergpaadje.

Zo ver van huis op 4300 meter hoogte, op naar Mount Evans. Het uitzicht tijdens de rit is overweldigend. Bergen waar je ook kijkt, geen vlakte te bekennen en een afgrond die genadeloos is als je een stuurfout maakt. Dit gebied kent geen genade.

Zo klein als de auto aanvoelt zo groots is het gevoel om zo’n grote berg op te rijden. De Amerikaanse natuur is overweldigend.

Ook de problemen overweldigen

Maar niet alleen de natuur is overweldigend, ook de problemen in dit land zijn dat. Rijdend door downtown Denver zijn andere beelden overweldigend. Op vrijwel iedere hoek van de straat staat een dakloze. Een veteraan zonder slaapplaats, een vrouw met een kruk, een jongeman die voedsel nodig heeft. Dit beeld is wreder dan de brute natuur boven op een berg. Hoe heeft dat zover kunnen komen?

Als iets opvalt in dit land is het de moedeloosheid. Het verlies van vertrouwen in het eigen kunnen. Als ik een boek over mijn tijd hier zou schrijven zou de titel zonder meer How to give America Hope Again? zijn.

Gevoel van nostalgie is nergens op gebaseerd

De opkomst van zowel Bernie Sanders als Donald Trump zijn het bewijs van het verlies van vertrouwen. Met feitenvrije politiek verzamelden zij massa’s aanhangers. Het nostalgische gevoel dat zij oproepen is nergens op gebaseerd. Het verleden, zoals zij beweren, was niet beter en ze kunnen het al helemaal niet terugbrengen naar de toekomst. Het verleden heeft geen toekomst.

Overal ter wereld wint dit nostalgische gevoel aan aanhangers. Iedere liberale democratie heeft zijn eigen populistische beweging. Zijn we soms vergeten dat de wereld nog nooit zo veilig, gezond en geschoold is geweest? Het beste moment om te leven is nu. Dat betekent niet dat we stil kunnen zitten en blij kunnen zijn met wat we bereikt hebben. Juist nu de onvrede toeneemt wordt van de samenleving gevraagd om nog harder te werken om vooruit te gaan.

Het lijkt alsof we een Toyota Yaris bezitten terwijl we eigenlijk een gigantische SUV hebben. De angsten die in het vooruitzicht liggen kunnen overwonnen worden, maar daarvoor moeten we wel ons zelfvertrouwen terugwinnen. Dat doen we niet door achteruit te kijken, maar door naar de weg voor ons te kijken. Het verleden is nooit beter geweest dan de toekomst.