Jihadisten gaan niet winnen, maar we kunnen wel van ze verliezen

23 november 2015Leestijd: 4 minuten
'ANP'

Europa moet de gelederen gesloten houden in de strijd tegen terreur. Als angst en verdeeldheid de overhand krijgen, hebben de moslimextremisten precies wat ze willen.

In Brussel is nog steeds de hoogste terreurdreiging van kracht. Brussel, hoofdstad van de Europese Unie en de NAVO, is volledig lamgelegd. De terreur heeft gezegevierd.

Het is de terroristen gelukt om angst te zaaien onder de bevolking. Natuurlijk moet de Belgische regering alle noodzakelijke maatregelen nemen. Toch kunnen we niet ontsnappen aan de constatering dat de terreur dreigt te winnen.

België werd al eens geconfronteerd met een terroristische aanslag. De aanslag op het Joods Museum op 24 mei 2014 leidde echter niet tot een grondige verandering in het veiligheidssysteem. Daarin ligt de oorzaak van de huidige toestand.

Eerlijkheid

De Franse president François Hollande en zijn premier Manuel Valls vallen op subtiele wijze de Belgische regering aan. Daarbij wordt in de media het diskwalificerende woord ‘Belgistan’ gebruikt.

Is dit omdat de Belgische regering de wijk Molenbeek niet onder controle lijkt te hebben? Brussel kent één Molenbeek, maar in Frankrijk zijn er tientallen problematische wijken. Het verwijt van Frankrijk getuigt dus niet van veel eerlijkheid.

In mei 2014 pleegde Mehdi Nemmouche (29) uit Roubaix een dodelijke aanslag op het Joods Museum in Brussel. Nemmouche is een Fransman. Hij werd al in 2009 veroordeeld tot twee jaar celstraf wegens een gewapende overval. Ook was hij bekend bij de Franse inlichtingendiensten vanwege zijn reis naar Syrisch jihadgebied.

Hij werd een paar dagen na de aanslag in Marseille bij een gewone drugscontrole aangehouden. Dit probleem ontstond dus in Frankrijk, niet in België.

Goedkoop

Bij al deze zaken zien we gebrekkige samenwerking tussen verschillende Europese diensten. Nu blijkt zelfs dat de Europese lijst van Syriëgangers incompleet is omdat de landen niet op tijd alle namen met hun biometrische gegevens aan elkaar doorgeven.

En wat de multiculturele wijken betreft, is België beslist niet slechter dan Frankrijk. In heel Europa bestaan wijken als Molenbeek, met dezelfde problemen. Het is goedkoop en gênant dat Frankrijk op vernederende toon over België spreekt.

Het jihadisme is een Europees probleem. Alle landen van de Europese Unie hebben ermee te maken. Daarom moeten ze streven naar een gemeenschappelijke aanpak omtrent het islamitische radicalisme, het asielvraagstuk en migratie. We moeten meer solidariteit tonen met elkaar. Het is toch verschrikkelijk dat in Brussel angst regeert.

Fascist

Tegelijkertijd moeten de Belgische regering en de media bereid zijn tot zelfkritiek. In België zijn ze al gauw geneigd elkaar uit te maken voor racist of fascist, terwijl in multiculturele debatten moet worden gewerkt met argumenten en analyses.

Ook moeten Belgische politici en media de ervaringen en meningen van hun burgers inzake migratie en islam niet systematisch minachten. Die meningen werden in de voorbije jaren op  democratische wijze geuit bij verkiezingen.

Maar de partij die deze meningen vertegenwoordigt, werd uitgesloten van macht. Dat is niet productief gebleken. Waren die meningen serieus genomen en gezuiverd van extreme of onzinnige opvattingen, dan hadden de autoriteiten al lang werk kunnen maken van problemen in Molenbeek.

Uitsluiten

Ik realiseer me dat België ook met een ander vraagstuk worstelt: de taalstrijd. Het separatisme is een vraagstuk dat in Nederland of Frankrijk niet aan de orde is. Dat is precies de reden dat de partijen elkaar soms uitsluiten.

Niettemin moet Brussel, als de hoofdstad van de EU en de NAVO, wijsheid tonen teneinde de verschillende problemen uit elkaar te houden. Als het de Belgen het zou lukken om de migratievraagstukken los te koppelen van het separatisme, zouden de politieke debatten soepeler verlopen.

De terreur wil een sfeer van angst in het leven roepen. Die sfeer moeten de overheden en media bestrijden. Wanneer angst de enige raadgever wordt, gaan wij echt verliezen. De economische schade die nu in Brussel wordt aangericht, is heel groot. Bovendien zijn maatregelen die in een angstig klimaat worden genomen, niet altijd rationeel en doeltreffend.

Stupiditeit

Johan Cruijff introduceerde ooit een bijzondere uitdrukking die nu ons goed van pas komt. Hij zei ooit over de elftallen van Nederland en Italië: Italianen kunnen niet van je winnen, maar je kan wel van ze verliezen.

Een briljante uitspraak. Het is immers niet altijd de verdienste van de winnaar, maar de stupiditeit van de verliezer die doorslaggevend is voor de einduitslag.

De jihadisten kunnen nooit winnen van Europa en de beschaving, maar Europa kan wel van ze verliezen. Angst en verdeeldheid onder de beschaafde mensen zouden een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het verlies.

Meer dan ooit zijn discipline, wijsheid en daadkracht noodzakelijk. Wees niet bang, maar dapper en solidair.