buitenland

Wat weten we over opgepakte jihadist Mehdi Nemmouche?

01 juni 2014

De in Marseille gearresteerde Mehdi Nemmouche is zeer waarschijnlijk verantwoordelijk voor de moord op vier personen in het Joods museum in Brussel. Wat weten we over hem?

De 29-jarige M. N. wordt door justitie met initialen aangeduid omdat het een verdachte betreft. Voluit heet hij Mehdi Nemmouche en bezit hij onder meer de Franse nationaliteit. Vermoedelijk komt Nemmouche oorspronkelijk uit Tunesië, Algerije of Marokko.

Kortrijk

Nemmouche woonde in de Franse industriestad Roubaix nabij de Belgische grens, bekend van de wielerklassieker Paris-Roubaix.

Volgens het Belgische parket verbleef Nemmouche voor de aanslag op het Joodse museum in het Belgische Kortrijk.

Daar is een woning door de politie onderzocht. Ook worden twee personen gehoord die mogelijk betrokken zijn bij de aanslag.

Toeval

Zelf werd Nemmouche bij toeval aangehouden toen hij van Brussel per bus naar het zuiden van Frankrijk reisde. bij een routinecontrole in de Zuid-Franse stad Marseille werd Nemmouche onderzocht. In zijn tas trof de politie ‘een indrukwekkende hoeveelheid munitie’, een pistool en een Kalasjinkov aan, wapens die zijn gebruikt bij de aanval op het Joodse museum in Brussel.

De Kalasjnikov was gewikkeld in een vlag van de Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIL), een terroristische organisatie die verbonden is aan Al-Qa’ida. Deze in Irak opgerichte groepering is sinds het uitbreken van de burgeroorlog ook actief in Syrië.

Overvallen

Nemmouche was bekend bij de Franse inlichtingendiensten omdat hij vorig jaar vermoedelijk in Syrië actief was als jihadist. Volgens de Vlaamse krant De Standaard heeft hij een jaar lang meegevochten aan de zijde van ISIL.

In maart keerde Nemmouche terug uit Syrië en hij is er sindsdien in geslaagd om onder de radar van politie en veiligheidsdiensten te blijven.

Voor zijn vertrek naar Syrië was hij al tot tweemaal toe veroordeeld wegens het plegen van een gewapende overval. Bij de Franse politie en justitie was Nemmouche bekend, maar dit gold niet voor hun Belgische collega’s. Hierdoor kon hij zaterdagmiddag 24 mei ongestoord zwaar bewapend het Joods museum in Brussel binnenlopen.

Film

De teruggekeerde jihadist had zijn daad graag willen filmen met een mobiele camera, maar het apparaat weigerde dienst. Daarom sprak Nemmouche achteraf een videoboodschap in waarin hij zijn daden bevestigde.

‘Ik heb Brussel laten branden,’ zou hij onder meer hebben gezegd. Zelf heeft hij sinds zijn arrestatie geweigerd een verklaring af te leggen. Zijn voorarrest loopt nog tot dinsdag. De Belgische autoriteiten hebben hun Franse collega’s om uitlevering gevraagd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.