Britten kunnen opnieuw de redders van Europa worden

10 november 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

De Britse premier David Cameron wil hervorming van de EU. Zijn voorstellen kunnen zomaar eens de redding van de Unie blijken.

De Duitsers hebben twee keer geprobeerd Europa te leiden. Dat was geen succes, zo zei de Poolse Oxford-Hoogleraar Jan Zielonka eerder dit jaar in Elsevier met gevoel voor understatement.

Sinds de eurocrisis is Duitsland wederom de leidende natie in Europa. Er is geen enkele reden om te denken dat Duitse leiding nu wel een succes zou zijn. Laat liever de Britten leiden, zij hebben een beter track record.

Genade

De Duitsers wilden na de Tweede Wereldoorlog weer in genade worden aangenomen in de Europese familie van naties door zichzelf op te laten opgaan in een federaal Europa.

Inmiddels stevenen we af op een Duits Europa. Dat leidt tot weerstand in het zuiden (eurocrisis), het oosten (migratiecrisis) en in Noordwest-Europese landen (oude democratiën) als het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Denemarken. Ook Duitslands naoorlogse partner Frankrijk begint zich ongemakkelijk te voelen.

Demonstraties

De Britten zien dit het scherpst. Terwijl in Zuid-Europa gewelddadige demonstraties worden georganiseerd tegen Duitse eurodictaten en Oost-Europa massaal op nationalisten stemt, organiseren de Britten in 2016 of 2017 een referendum of hun land EU-lid moet blijven.

Premier David Cameron wil binnenslands campagne voeren vóór EU-lidmaatschap mits de EU hervormt. Zijn hervormingsvoorstellen zijn nuttig: minder bureaucratie, invloed op de interne markt veiligstellen voor niet-eurolanden, immigranten niet meteen toegang geven tot sociale stelsels en nationale parlementen meer invloed geven op Brusselse beslissingen.

De EU moet een praktisch vehikel zijn dat zorgt voor welvaart, niet een voorstadium van een federaal Europa.

Interne markt

In de jaren zeventig, tachtig en negentig introduceerden de Britten ondanks Duits/Frans tegenstribbelen de succesvolste pijler van de EU: de interne markt. Dat redde destijds de vastgelopen voorloper van de EU.

Het kan zomaar zijn dat de wederom vastgelopen Unie door het meest Uniesceptische land wordt gered. Maar dat kan alleen als de Duitse bondskanslier Angela Merkel luistert naar Cameron.

Hören sie bitte, Frau Merkel.