Aanslag Parijs is meer dan een aanval op het vrije Westen

14 november 2015Leestijd: 3 minuten
''

De aanvallen op Parijse burgers zijn niet alleen een aanslag op de vrije levensstijl van het ongelovige Europa. Er schuilen hogere doelen achter de acties.

Minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken was tegen een NOS-verslaggeefster heel duidelijk: de gecombineerde aanslagen in Parijs waren een aanval op de vrije levensstijl van het westen.

Hoewel dit zou verklaren waarom een sportevenement, een concert en restaurants het doelwit waren, is het doel van de aanslagplegers meer dan enkel liberaal levende Europeanen schrik aanjagen.

Bombardementen

De schutters in het concertcentrum Bataclan namen volgens ooggetuigen rustig de tijd om de te executeren menigte te vertellen dat zij hun terreurdaad uitvoerden om een statement af te geven dat de bombarderen van de coalitie op de Islamitische Staat (IS) moet stoppen.

IS kan zich immers op geen enkele manier verdedigen tegen de bombardementen, omdat ze gelukkig niet over materieel beschikt om terug te bombarderen. De enige manier om de bombardementen te stoppen, is het plegen van aanslagen in West-Europa en andere partners uit de coalitie.

Immers, bloedige taferelen in de straten zouden ervoor kunnen zorgen dat het draagvlak voor de bombardementen onder de bevolking verdwijnt, die mogelijk zal protesteren tegen de zware offers die ze mort brengen voor deelname aan een oorlog in het Midden-Oosten.

Grondoffensief

Tegelijkertijd zouden aanslagen ook het westen kunnen verleiden tot het voeren van een grondoffensief tegen IS. Niet alleen geloven leden van IS sektarisch dat er een eindstrijd zal komen tussen Goed (‘IS’) en Kwaad (‘het verderfelijke vrije westen’) en past zo’n oorlog precies in hun eindedertijdendenken, een langdurige oorlog zou ook passen in de strategie die Osama bin Laden jaren terug al inzette.

Bin Laden versloeg met zijn leger in Afghanistan in de jaren tachtig de Russen. Niet zozeer omdat het leger van Bin Laden zoveel sterker was, maar omdat de Sovjet-Unie na tien jaar oorlog op een faillissement afstevende.

In zijn boodschappen in 2002 en 2004 heeft Bin Laden er geen geheim van gemaakt zijn doodbloeden-tot-aan-bankroet-plan na 9/11 ook in te willen zetten ten aanzien Verenigde Staten.

Hoger doel

Dat toenmalig president George Bush met troepen naar Afghanistan en Irak trok en een miljarden kostende oorlog voerde zonder de guerrilla van de Taliban en Al-Qaida uit te kunnen roeien, hielp natuurlijk enorm. Opvallend detail: in de boodschappen benadrukt Bin Laden ook dat zijn aanslagen niets van doen hadden met een afkeer van de westerse levensstijl.

IS is voor het westen een nog meer serieus te nemen tegenstander dan Al-Qaida en de Taliban. De Taliban hielden zich doorgaans aan de landsgrenzen van Afghanistan en Al-Qaida werkte op kleinere schaal dan IS. Het nietsontziende leger van IS heeft bewezen nóg bloediger, gewelddadiger en gekker dan haar voorgangers te zijn.

De komende weken zal ongetwijfeld meer bekend worden over de achtergronden en doelen van de aanslagplegers. Maar het is naïef om te denken dat er geen hoger doel achter zit, dan het aanvallen van de vrije westerse samenleving.