Burgers beschermen kan alleen als jihadisten worden uitgeroeid

05 oktober 2015Leestijd: 4 minuten

Sommige westerse leiders pleitten voor onderhandelingen met de Taliban. Het spoor van geweld dat de islamofascistische horde achterliet in Kunduz, heeft ze hopelijk uit de droom geholpen.

Een Taliban-horde trok door Kunduz en de stad viel in handen van het Afghaanse islamofascisme.

In het centrum van Kunduz werd de Taliban-vlag gehesen. Het waren taferelen die we ook in de jaren negentig van de vorige eeuw zagen: bange, vluchtende burgers en extreem geweld in naam van Allah.

Volgens Amnesty International voerden de Taliban een terreurbewind in Kunduz. Er heerste een schrikbewind, en de Taliban zijn naar het schijnt weer verjaagd uit de stad. In de omgeving wordt nog gevochten.

Wonder

De woordvoerder van de Taliban bestempelde de overwinning in Kunduz als een ‘historische gebeurtenis’. Deze historische gebeurtenis duurde niet langer dan een paar dagen.

De Taliban hebben wel ernstig behoefte aan een historisch wonder. Onder de Taliban heerst namelijk tweedracht, nadat de dood van hun eenogige leider enkele jaren geheim was gehouden.

Daarnaast erkent een aantal fracties van de Taliban de nieuwe leider niet en moet de Talibanbeweging concurreren met de oprukkende Islamitische Staat (IS).

Uit het verloop van de gebeurtenissen in Kunduz blijkt echter dat het Afghaanse volk geen behoefte heeft aan een Talibanregime.

Oorlogsmisdaden

De Taliban waren slechts drie dagen aan de macht in Kunduz. Gedurende deze korte periode pleegden ze volgens Amnesty ernstige oorlogsmisdrijven en misdaden tegen de menselijkheid:

‘Harrowing accounts emerge of the Taliban’s reign of terror in Kunduz. The organization has spoken to numerous people, the majority of them women, who have fled Kunduz since Monday, when the Taliban launched a sudden assault on the city.

‘Women human rights defenders from Kunduz spoke of a “hit list” being used by the Taliban to track down activists and others, and described how fighters had raped and killed numerous civilians. The harrowing accounts we’ve received paint a picture of a reign of terror during the Taliban’s brutal capture of Kunduz this week.

‘The multiple credible reports of killings, rapes and other horrors meted out against the city’s residents must prompt the Afghan authorities to do more now to protect civilians, in particular in areas where more fighting appears imminent.’

Bende

Ik citeer Amnesty zo uitvoerig om te laten zien waarom en waartoe de strijd in Afghanistan dient: de Talibanbeweging is een plunderende en verkrachtende bende. Daar dachten de Amerikaanse president Barack Obama en sommige kringen in Europa anders over.

In de voorbije maanden werd druk uitgeoefend op de Afghaanse regering om niet alleen te onderhandelen met de Taliban, maar ook de weg vrij te maken voor de terugkeer van Taliban.

We moeten het bericht van Amnesty niet beschouwen als een incident, maar als het wezen van de Taliban. Ze deden in de jaren negentig van de vorige eeuw exact hetzelfde, op grote schaal. De Taliban dienden als een voorbeeld voor IS.

Goed nieuws

De Taliban werden zo’n beetje neergezet als gematigde moslims. We hebben geen tekort aan idioten in de westerse wereld.

Ondanks alle ellende is er ook goed nieuws. De Taliban werden verdreven door Afghaanse grondtroepen met beperkte assistentie van westerse commando’s.

Ik heb de afgelopen dagen de Afghaanse berichtgeving gevolgd. Er waren Afghaanse journalisten die mee mochten tijdens gevechtshandelingen. Ik zag zeer gemotiveerde en goed getrainde Afghaanse commando’s die werkelijk huis voor huis naar Taliban zochten. Ook zag ik hoe ze een Taliban-terroristen aanhielden.

Morele slag

Deze strijd bracht een zware morele slag toe aan de Taliban – en moet daarom worden voortgezet. Natuurlijk zullen de Taliban en hun bondgenoten de komende weken proberen bomaanslagen te plegen. Ze zijn meesters in het doden van onschuldige burgers.

Maar de overwinning in Kunduz heeft aangetoond dat de Afghaanse strijdkrachten de moed en de motivatie hebben om te vechten.

Afghaanse media berichten over massale executies en plunderingen in de stad. In deze chaos zijn er altijd tragedies, zoals de bommen die in de nabijheid van een ziekenhuis terechtkwamen.

Menselijk schild

De Afghaanse regering is echter nog steeds van mening dat de Taliban vanuit de omgeving van het ziekenhuis verwikkeld waren in gevechtshandelingen. De meeste jihadisten zijn het gewoon om burgers te gebruiken als menselijk schild. Het Pentagon onderzoekt hoe deze fout kon gebeuren.

Amnesty International eist van de Afghaanse regering dat ze zich nog effectiever inspant voor de veiligheid van haar burgers. Prachtig! Weet Amnesty toevallig ook hoe je burgers beschermt tegen jihadisten? Door oorlog. Staat Amnesty dan achter de oorlog tegen het islamitische terrorisme? Oef, dan wordt het moeilijk.

Wie de burgers wil beschermen, moet jihadisten uitroeien. De Taliban hebben Kunduz verloren.

Verdrijf ze naar hun vertrouwde oorden: naar Pakistan of naar Allahs paradijs.