Afghanistan claimt herovering Kunduz; Taliban ontkennen

01 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Afghaanse autoriteiten melden dat het Afghaanse leger Kunduz heeft heroverd van de Taliban. De terreurorganisatie ontkent die berichtgeving.

Het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken schrijft op Twitter dat Kunduz opnieuw in handen is van het regime. Volgens het ministerie is de stad ‘vrij van terroristen en zijn er zware verliezen aan de kant van de vijand’.

Waarnemend gouverneur van Kunduz, Hamdullah Danishi, bevestigt de berichtgeving tegen persbureau Reuters. ‘Na zware gevechten is het Kunduz vannacht weer in handen gekomen van Afghaanse troepen.’

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie zegt dat het tegenoffensief van de Afghanen sinds woensdagochtend bezig is. Donderdagochtend om vier uur werden de gevechten afgebroken en zou de stad zijn heroverd.

Ontkenning

Strijders van de Taliban ontkennen de uitspraken van de Afghaanse autoriteiten. Volgens hen wordt de provinciehoofdstad nog steeds bezet door de fundamentalisten. Een woordvoerder van de terroristische organisatie claimt dat het centrum en andere belangrijke delen van de stad in handen van de Taliban zijn.

Maandag veroverden de Taliban Kunduz door de aanval vanuit drie hoeken in te zetten. De extremisten waren sinds 2001 verdreven uit de provinciehoofdstad. De terreurgroep bevrijdde meer dan honderd gevangenen en legde belangrijke communicatiekanalen als telefoonmasten en radio- en tv-stations stil.

Via een woordvoerder brachten ze de boodschap naar buiten nog altijd een ‘verenigde organisatie’ te zijn. De laatste tijd maakten steeds meer extremisten de overstap naar terreurgroep Islamitische Staat.

NAVO

Bij de herovering van de stad heeft het Afghaanse leger hulp gehad van de Amerikaanse luchtmacht en van NAVO-troepen. De NAVO heeft een coalitie van Amerikaanse, Duitse en Nederlandse troepen naar het conflictgebied gestuurd.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) van Defensie zei woensdag tegen de Tweede Kamer dat de Nederlandse militairen een adviserende functie hebben.