Romeinse miljoenenclaim is lesje wraak nemen op z’n Italiaans

06 maart 2015Leestijd: 2 minuten

De Feyenoord-supporters hadden met hun handen van de Barcaccia-fontein moeten afblijven. Maar de miljoenen aan ‘imagoschade’ die de stad Rome nu claimt, zijn overdreven.

De gemeente Rome schat de schade die de Feyenoord-fans in de Italiaanse hoofdstad hebben aangericht op ruim 8 miljoen euro.

Vooral immateriële schade

‘Superopzichter’ cultureel erfgoed Claudio Parisi Presicce liet donderdag weten hoe die som is opgebouwd. De reparatie van de Barcaccia-fontein bij de Spaanse trappen kost 75.000 euro. Daarnaast claimt de stad ook de 209.000 euro die onlangs aan de restauratie zijn uitgegeven. Die restauratie zou nu grotendeels voor niets zijn geweest. Daarbij zou de waarde van het monument nu zijn gedaald met 1,2 miljoen euro. Ook dat wordt bij de schade opgeteld.

Maar de grootste schade, zo zei Presicce, is de imagoschade voor de stad Rome. Die wordt geschat op 3 tot 4 miljoen euro. Ten slotte wordt geschat dat horecaondernemers zo’n 3 miljoen euro aan inkomsten zijn misgelopen door het alcoholverbod. Vooral de miljoenen aan imagoschade doen de wenkbrauwen fronsen. Laten toeristen de eeuwige stad werkelijk links liggen nu een stel hooligans er heeft huisgehouden?

Geld tekort

Om de achtergrond van deze exorbitante schadeclaim te begrijpen, zijn twee dingen van belang. Ten eerste voelt de stad Rome zich gekrenkt door het gedrag van de Rotterdamse vandalen. De beelden van jongeren met honkbalpetjes die tegen ‘hun’ monumenten stonden te urineren, hebben de Romeinen in hun ziel geraakt. De overdreven miljoenenclaim is de Italiaanse manier van wraak nemen.

Maar er is nog wat anders aan de hand. De verwaarlozing van cultureel erfgoed, al dan niet door bezuinigingen van de regering, is al jaren een gevoelig thema. De afbrokkeling van Pompeii bijvoorbeeld doet veel liefhebbers pijn in de ogen.

Bezuinigingen

Italië verdient naar schatting 10 miljard euro per jaar aan de duizenden musea, monumenten en archeologische opgravingen, maar van dat geld vloeit steeds minder terug naar het onderhoud van al deze attracties. Ook Italië moet immers bezuinigen.

Daarnaast kampt de stad Rome met een enorme schuldenlast. Vorig jaar gaf de hoofdstad 4,6 miljard euro uit. Om Rome niet failliet te laten gaan, heeft de belastingbetaler al verschillende keren moeten bijbetalen.

Met dat in het achterhoofd is het logisch dat de schade die de hooligans hebben aangericht royaal wordt overdreven. Iedere kans om geld voor cultureel erfgoed binnen te slepen, wordt met beide handen aangegrepen. Maar als Rome 3 tot 4 miljoen euro aan imagoschade heeft, hoeveel bedraagt dan niet de schade voor het imago van de gewone Nederlander die niets met het gedrag van enkele vandalen te maken wil hebben?