Pijnlijk: Nederland mist de slag om de Chinese investeerders

09 oktober 2014Leestijd: 3 minuten

In Peking klotst het geld tegen de plinten, maar Nederland heeft nog altijd geen samenhangend beleid om Chinese investeerders te verleiden. Wanneer gaat koning Willem-Alexander bijvoorbeeld op staatsbezoek naar China?

Donderdag begint de Chinese premier Li Keqiang aan een Europese tournee. Hij bezoekt achtereenvolgens Duitsland, Rusland en Italië. Het is het tweede bezoek van Li aan Europa, in juni bezocht hij al Griekenland en het Verenigd Koninkrijk.

De Chinese president Xi Jinping ging hem voor: hij bezocht in maart Nederland, Duitsland, Frankrijk en België.

Speelgoed

Wie de handelsstromen over de hele wereld bekijkt, begrijpt de Chinese belangstelling voor Europa heel goed. De Europese Unie is na de Verenigde Staten de belangrijkste afzetmarkt voor Made in China. En omdat de import vanuit de EU veel groter is dan vanuit de Verenigde Staten, is per saldo Europa de belangrijkste handelspartner voor de Chinezen.

Niet alleen worden hier goedkope kleren, schoenen, elektronica en speelgoed afgezet; China exporteert steeds meer hightech naar Europa. Tot treinen, mobiele-telefoonnetwerken en kerncentrales aan toe.

Afgelopen week inventariseerde de Financial Times de Chinese directe investeringen in Europa. Uit cijfers van de Deutsche Bank blijkt dat de investeringen van Chinese bedrijven in de EU tussen 2010 en 2012 zijn verviervoudigd tot 27 miljard euro.

Kennistechnologie

Uit cijfers van de Amerikaanse denktank Heritage Company blijkt dat het Verenigd Koninkrijk favoriet is: Chinese bedrijven investeerden daar de afgelopen tien jaar 18,5 miljard euro. En dit is het topje van de ijsberg, want beide instellingen baseren zich alleen op openbare bronnen.

Volgens analisten verschuift de aandacht van Chinese ondernemingen van investeringen in de grondstoffenindustrie en voedselproductie in ontwikkelingslanden, naar investeringen in ontwikkelde landen die een gestage dividendstroom opleveren en voor overdracht van kennistechnologie zorgen.

De verwachting is dan ook dat de investeringen in Europa verder toenemen en dat overnames groter zullen worden.

Koopjes

Nederland komt er vooralsnog bekaaid vanaf. Zeker, ook in Nederland werden er goede zaken gedaan, denk aan GINAF, Darwind, TIP Trailer Services en Nedschroef.

Volgens Heritage Foundation bedroegen de Chinese investeringen in Nederland 1,33 miljard euro in de periode 2005-2014. De Chinese investeringen in bijvoorbeeld Griekenland, Portugal en Spanje zijn veel groter.

Natuurlijk is dat deels te verklaren uit de koopjes die daar te halen waren dankzij de economische crisis en de door de EU afgedwongen privatisering van staatseigendom.

Maar wie bedenkt dat China niet alleen is geïnteresseerd in een goede prijs, maar vooral in zekerheid, zal zich verbazen over de geringe belangstelling van Chinese investeerders voor Nederland.

Staatsbezoek

Wij verkopen relatief weinig aan China, er zijn relatief weinig Chinese bedrijven in Nederland actief en het aantal Europese hoofdkantoren van Chinese ondernemingen in Nederland is nul. Dankzij het fenomenale handelsoverschot klotst het geld in Peking tegen de plinten op.

Nederland heeft China veel te bieden, denk alleen maar aan de grote problemen van de Volksrepubliek, zoals milieuvervuiling en voedselveiligheid. Ik zie niet in waarom vastgoed op de Zuidas een minder interessante investering is dan pakweg Canary Wharf. Laat staan dat Rotterdam of Amsterdam een minder goede vestigingsplek is dan Hamburg of Düsseldorf.

Het ontbreekt in Nederland aan een samenhangend beleid om China voor ons te interesseren. Grote steden, provincies, ministeries: iedereen doet maar wat. Waar blijft de follow-up van Xi’s bezoek aan Nederland? Wanneer gaat koning Willem-Alexander op staatsbezoek naar China?