Japan en Zuid-Korea? Onze Koning bezoekt de verkeerde landen

30 oktober 2014Leestijd: 3 minuten

Deze week bezoekt het koninklijk paar Japan en Zuid-Korea. Nederlandse topmanagers zijn niet geïnteresseerd in deze handelsmissie. Logisch, de Japanse economie ligt op zijn gat. De reis had naar China moeten gaan.

Woensdag zijn koning Willem-Alexander en koningin Máxima begonnen aan een staatsbezoek aan Japan en Zuid-Korea. Begin deze week ontstond ophef over de deelname van grote Nederlandse bedrijven aan de handelsmissie die met het koningspaar meereist.

De CEO’s van grote Nederlandse ondernemingen hebben een geringe belangstelling om mee te gaan. Dat is niet verwonderlijk.

Vergrijzing

Onder Nederlandse exporteurs en investeerders geldt Japan als een dode economie. Al jaren beweegt het economische groeicijfer zich rond de 0. Misschien dat er in een niche als vergrijzing nog marktpotentieel zit, maar voor de rest is Japan old news.

Zuid-Korea is vitaler, maar bepaald niet spectaculair. De Zuid-Koreaanse economie groeit de afgelopen jaren met 2 à 3 procent.

Op papier lijkt een staatsbezoek aan deze twee landen de moeite waard. Japan is de tweede economie van Azië en de derde economie ter wereld. Zuid-Korea is de derde economie van Azië en de dertiende economie ter wereld. De handelsstromen tussen Japan en Nederland bedragen 13,4 miljard euro en die met Zuid-Korea 6,3 miljard euro.

Maar er is een land in deze regio dat Japan en Zuid-Korea overvleugelt: China. De tweede economie ter wereld en qua handelsstromen al belangrijker voor de Nederlandse economie dan de twee landen die Willem-Alexander bezoekt samen: een kleine 40 miljard euro.

Waarschuwingen

Nog belangrijker dan de huidige situatie is de toekomst – de Chinese economie groeit nog steeds fors. Niet zo snel als de afgelopen jaren, maar nog altijd met meer dan 7 procent per jaar.

En China-watchers mogen dan over elkaar heen buitelen met waarschuwingen over de economische perspectieven, vooralsnog is China het enige land ter wereld dat al twee decennia achter elkaar solide groeicijfers laat zien.

En de Wereldbank stelde weliswaar de prognoses voor de komende jaren bij, ook deze organisatie voorziet de komende jaren een groei van de Chinese economie van zo’n 7 procent. Dat is hoger dan de groei in de rest van Zuidoost-Azië.

Onze Koning is op de verkeerde missie gestuurd. Het grote handelspotentieel ligt in China. Het is alweer vijftien jaar geleden dat het staatshoofd China bezocht: in 1999 bezochten koningin Beatrix en prins Claus de Volksrepubliek.

Ook VVD-premier Mark Rutte blinkt niet uit in het versterken van de bilaterale handelsbetrekkingen. Hij vloog in november 2013 voor het eerst naar China. Vergelijk dat eens met Angela Merkel, die China al zevenmaal bezocht.

Indruk

Dan heeft de minister van Internationale Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) haar prioriteiten beter op orde. Zij was afgelopen week op handelsmissie in Peking en Sjanghai.

In een lezing op de Fudan-universiteit in Sjanghai riep ze China op een grotere rol op het wereldtoneel te spelen. Ze nodigde de Chinese overheid uit samen met Nederland te werken aan internationale kwesties, zoals ontwikkelingshulp voor de armste landen ter wereld en het bevorderen van gelijke rechten voor vrouwen en mannen. En ze maakte indruk door haar directe vragen waarom Chinese ondernemingen hun Europese hoofdkantoor niet in Nederland vestigen.

Nu heeft China ons land echt niet nodig op het wereldtoneel, maar haar oproep en haar toon zijn in Peking goed gevallen. Er valt een wereld te winnen, want vooralsnog investeren Chinese bedrijven minder in Nederland dan in bijvoorbeeld Griekenland of Portugal. En in Nederland staat vooralsnog geen enkel Europees hoofdkantoor van een Chinese onderneming.

Zo bezien levert het bezoek van de PvdA-minister meer op voor de Nederlandse economie dan het officiële staatsbezoek van het koninklijk paar aan Japan en Zuid-Korea. Wanneer leidt onze koning een handelsmissie naar China?