Franse minister dreigt Britten met migranten Calais na Brexit

03 maart 2016Leestijd: 2 minuten

Een ferm dreigement van de Franse minister van Economische Zaken Emmanuel Macron donderdag. Als de Britten ervoor kiezen om uit de EU te stappen, dan zijn de gevolgen voor hun rekening.

Frankrijk houdt migranten die het Kanaal willen oversteken bij Calais in dat geval niet langer meer tegen, zegt de minister in een interview met de Britse krant The Financial Times.

Ongewenste migranten

Er zitten nog altijd duizenden migranten bij de Franse havenstad Calais, in de hoop ooit de overtocht te kunnen maken naar Groot-Brittannië. Daar zien zij meer perspectief op werk en inkomen dan in Frankrijk zelf.

Op dit moment zijn er afspraken tussen beide landen dat de Britse douaneambtenaren aan de Franse kant van het Kanaal grenscontroles mogen uitvoeren om ongewenste migranten tegen te houden.

Rode loper

Maar als de Britten in het referendum op 23 juni ‘nee’ zeggen tegen de EU, zien de Fransen geen reden meer om zich nog aan de deal te houden. ‘De dag dat deze relatie ten einde komt, zullen er geen migranten meer zijn in Calais,’ aldus Macron.

En bij een Brexit staat er nog meer te gebeuren, dreigt hij. We ‘rollen de rode loper’ uit voor bedrijven en bankiers die Groot-Brittannië ‘ontvluchten’, want een Brexit zorgt volgens hem voor problemen voor de handel tussen de Fransen en de Britten.

Grenscontroles

Met zijn uitspraken haakt Macron in op eerdere opmerkingen van de Britse premier David Cameron. Begin februari zei hij dat bij een vertrek van Groot-Brittannië uit de EU mogelijk een nieuwe migratiestroom op gang komt. Migranten die op dit moment nog in Frankrijk verblijven zouden mogelijk ‘met duizenden’ naar Groot-Brittannië kunnen komen bij een Brexit, waarschuwde de premier.

Ook hij wees op de Frans-Britse deal omtrent de grenscontroles. Cameron laat ook niet na te wijzen op de gevaren voor de Britse economie en handel als het referendum voor hem uitloopt op een echec. Cameron wil in de EU blijven, en bereikte eerder een akkoord over hernieuwde positie van zijn land in de Unie.