Erdogan: journalisten, activisten behandelen als terroristen

15 maart 2016Leestijd: 1 minuut
De Turkse president Erdogan. Foto: AFP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil na de recente bomaanslag in Ankara de definitie van terrorisme verbreden. Niet alleen degenen die aanslagen plegen verspreiden terreur, ook kritische journalisten en activisten doen dat, vindt Erdogan.

‘Je bevindt je aan onze zijde, of aan de zijde van de terroristen,’ zei de Turkse president maandagavond in een speech. ‘Er is geen verschil tussen een terrorist met een wapen of een bom en degenen die hun positie en pen gebruiken om de doelen van terroristen te bereiken.’ Daarna verwees Erdogan naar journalisten, activisten, politici en academici.

Lees ook: Ankara weet uit welke hoek daders aanslag komen

De opmerkingen van de Turkse president komen daags na een bomaanslag in het centrum van Ankara, de derde in een paar maanden tijd. Volgens de Turkse premier Ahmet Davutoglu zaten Koerdische PKK-strijders achter de aanslag, waarbij 37 mensen om het leven kwamen. Erdogan beloofde maandag ‘het terrorisme op de knieën te dwingen’.

Onafhankelijke journalistiek
De Turkse regering voert al langer een strijd tegen journalisten. Twee weken geleden werd het bestuur van de grootste krant van het land, Zaman, overgenomen door een toezichthouder van de overheid. De krant zou te kritisch berichten over Erdogan en banden onderhouden met zijn aartsrivaal Fethullah Gülen. De hoofdredacteur van Zaman noemde de overname ‘het einde van de Turkse rechtstaat’.

Vorig jaar werden tientallen websites, kranten en televisiestations overvallen door de Turkse politie, vaak onder het mom van ‘het beschermen van de openbare orde.’ Ook werd Twitter meermaals offline gehaald.