Richt Jean-Marie Le Pen binnenkort een nieuwe partij op?

23 februari 2016Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De oprichter van Front National Jean-Marie Le Pen waarschuwt zijn dochter Marine dat hij mogelijk een rivaliserende partij wil oprichten. De twee ruziën nu al geruime tijd over de koers die Marine Le Pen is ingeslagen met de partij.

In een open brief, die hij dinsdag publiceert, spreekt vader Le Pen zijn dochter koeltjes en formeel aan met ‘Madame la Présidente’.

Antisemitisme

Vader Le Pen probeert in de brief opnieuw zijn schorsing aan te vechten. Jean-Marie (86) werd in 2015 de partij uitgezet, nadat hij een aantal verregaande uitspraken had gedaan. Kleindochter Marion Maréchal-Le Pen nam de plek van haar opa in als kandidaat voor het Front National in de regionale verkiezingen in de zuidoostelijke regio Provence-Alpes-Côte D’Azur.

Dochter Marine was bezig met een campagne om de omstreden Front National aantrekkelijker te maken voor een breder publiek.

Zij wilde Front National losweken van het antisemitische gedachtegoed van haar vader, die onder meer de gaskamers van de nazi’s ‘slechts een detail’ in de geschiedenis noemde. Marine wilde zich distantiëren van de antisemitische uitlatingen en de bagatellisering van de Holocaust door haar vader.

Tegenzin

Jean-Marine zegt nu dat zijn vertrek voor verdeling binnen de partij heeft gezorgd, en dringt er bij zijn dochter op aan dat ze dit oplost. Hij schrijft verder dat als ze zijn advies in de wind slaat, hij zich ‘met tegenzin’ genoodzaakt voelt om zijn gelijk te halen buiten Front National, en een andere partij op te richten. Hij wil dat het centrale comité van de partij nog voor de zomer van 2016 bij elkaar komt om opnieuw te praten over zijn schorsing.

Jean-Marie Le Pen probeert zijn schorsing vanaf het begin af aan al aan te vechten. In juni vorig jaar besloot hij zijn eigen partij voor de rechter te slepen. Daar is nog geen uitspraak over gedaan.

Het Front National werd in 1972 opgericht door Jean-Marie als spreekbuis voor het extreemrechtse en conservatieve geluid. Hij vindt zijn eigen dochter te gematigd, en de twee vechten hun conflicten op regelmatige basis in de publieke sfeer uit.