Timmermans waarschuwt PVV voor antisemitisme bij Front National

27 november 2013Leestijd: 2 minuten

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) waarschuwt de PVV voor samenwerking met Front National van Marine Le Pen. Volgens de PvdA-minister is Front National een partij ‘waar het antisemitisme nog steeds uit omhoogborrelt’.

Timmermans sprak woensdag tijdens de behandeling van de begroting van zijn departement zijn verbazing uit over de samenwerking tussen de pro-Israëlische PVV en een partij die geregeld in opspraak komt vanwege antisemitisme.

Xenofoob

‘Je angst voor Europa moet wel heel groot zijn als je over die verschillen heenstapt,’ zei de minister. Timmermans maant de PVV tot voorzichtigheid. ‘Wees voorzichtig met welke vrienden je in zee gaat, want het blijken later misschien geen vrienden te zijn,’ sprak de PvdA’er dreigend.

Eerder liet ook al vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) zich kritisch uit over de Frans-Nederlandse samenwerking. Asscher noemde het verbond ‘hoogst verbazend’ omdat Wilders altijd ‘als door een adder gebeten’ reageert bij het verwijt xenofoob te zijn, maar vervolgens wel met een extreemrechtse partij in zee gaat.

Doorgeslagen

Volgens premier Mark Rutte (VVD) slaat Wilders door in zijn kritiek op Europa. ‘Wilders wil geen euro, wil dat we uit de EU gaan en vindt dat we nu ook al geen lid meer mogen blijven een Europese vrijhandelsassociatie. Hij zet daarmee 300.000 banen in de Rotterdamse haven en tienduizenden banen elders op de tocht,’ zei de premier.

Die woorden werden hem niet in dank afgenomen door de PVV-leider. ‘Rutte is bang en liegt,’ zei Wilders. ‘De PVV is altijd tegen de Europese Unie maar vóór economische samenwerking geweest.’