buitenland

Kim Jong-un plant ‘nieuwe provocatie’, waarschuwt Zuid-Korea

08 februari 2016Leestijd: 2 minuten

Van diverse kanten is de nieuwste raketlancering van Noord-Korea scherp veroordeeld. Het stalinistische land, dat de wereld wel vaker op stelten zet met dit soort acties, kan als straf ‘significante maatregelen’ verwachten, meldde de VN-Veiligheidsraad meteen al na de proef.

Er zijn ‘nieuwe provocaties’ onderweg, waarschuwen de Zuid-Koreaanse veiligheidsdiensten, schrijft The Telegraph.

Seoel, met de Amerikanen dé aartsvijand van dictator Kim Jong-un, voelt zich erg bedreigd door de laatste ontwikkelingen. Er is hier sprake van een ‘berekende escalatie’: Noord-Korea plant een ondergrondse nucleaire test, die de Verenigde Naties (VN) en de ‘internationale gemeenschap’ opnieuw tart, zeggen de Zuid-Koreanen maandag.

Ferme woorden

Het zou daarmee de vijfde nucleaire test zijn, aldus de Britse krant, precies een dag nadat Pyongyang, ondanks alle waarschuwingen vooraf, een langeafstandsraket afschoot. ‘Een ramp voor de wereldvrede’ waren de ferme woorden van de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye daarover. Hoewel ze een gevechtspauze hebben ingelast, zijn de twee Korea’s officieel nog altijd met elkaar in oorlog. Die situatie dateert al uit de jaren vijftig.

Noord-Korea verdedigt zich door te benadrukken dat er alleen ‘wetenschappelijke doelen’ worden nagestreefd, maar daar geloven Zuid-Korea, Japan en hun bondgenoot de Verenigde Staten helemaal niets van. Ze wijzen erop dat het land tegelijkertijd atoomwapens ontwikkelt.

Lege handen

China, dat de Noord-Koreanen dikwijls de hand boven het hoofd houdt, ziet met de situatie in de maag.  Een Chinese missie moest Kim Jong-un ervan weerhouden de test uit te voeren, maar kreeg nul op het rekest: de dictator stuurde diplomaat Wu Dawei met lege handen terug.

Dat de spanningen behoorlijk oplopen, blijkt wel uit een incident eerder vandaag bij de zeegrens tussen Noord- en Zuid-Korea. De marine van het laatstgenoemde land loste waarschuwingsschoten af om een patrouilleboot uit Noord-Korea te verdrijven. Het vaartuig stak de zeegrens tussen de landen over, zegt het Zuid-Koreaanse leger, nadat de marine de boot al had opgeroepen om terug te keren. Die waarschuwing werd in de wind geslagen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.