Houdt Turkije met betonnen muren en torens IS buiten de deur?

03 februari 2016Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Onder druk van de NAVO en de Europese Unie, probeert Turkije de grens met Syrië hermetisch af te sluiten. Er zijn op verschillende plekken betonnen muren neergezet en er zijn extra grenswachten opgeroepen om te voorkomen dat leden van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) de grens oversteken.

De grens is echter nog verre van waterdicht, schrijft persbureau Reuters.

Poreus

Vooral het 70 kilometerlange stuk tussen de plaatsen Kilis en Karkamis heeft de aandacht van het leger. Dit poreuze grensgebied werd lange tijd gebruikt door IS-leden om waren, strijders en wapenmaterieel te smokkelen. ‘We zien IS als een groot gevaar, en willen ze niet aan onze kant van de grens,’ zei een Turkse diplomaat woensdag.

Ondertussen vreest de EU dat Europese jihadisten die het kalifaat van IS willen verlaten, via deze zelfde route weer terug naar Turkije komen om uiteindelijk aanslagen te plegen op Europees grondgebied. Daarnaast willen de Verenigde Staten dat Turkije de grens zo snel mogelijk afsluit, voor het geval IS wordt verslagen in Syrië.

Uitkijktorens

Op dit moment zijn extra militairen met gepantserde wagens naar het grensgebied gestuurd. Op sommige plekken wordt de grens slechts gemarkeerd door hekken van prikkeldraad. In de afgelopen maanden bouwde Turkije verschillende uitkijktorens en betonnen muren van ongeveer 10 meter hoog op de meest kwetsbare plaatsen.

Dit alles doet alleen niet veel om mensen die een poging wagen een halt toe te roepen: volgens schattingen van het Turkse leger probeerden in de afgelopen dagen ongeveer 121 mensen via dit grensstuk het land binnen te komen.

Turkije is ook een aantal keer zelf het doelwit geweest van aanslagen van radicale islamisten, vermoedelijk van IS. In vorig jaar juli werd een Koerdische demonstratie in het grensplaatsje Suruc getroffen door een zelfmoordaanslag.

In oktober kwamen meer dan 100 mensen om bij een bomaanslag in de hoofdstad Ankara, en enkele weken geleden was het toeristische district in Istanbul het doelwit van een aanslag door een sympathisant van IS. Later bleek dat deze terrorist als ‘vluchteling’ het land was binnengekomen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.