Actie tegen terreur: ‘IS wilde toeslaan in centrum Berlijn’

04 februari 2016Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Duitse politie voerde donderdagmorgen een grote antiterreuractie uit op diverse plekken verspreid over het land. Mogelijk is daarmee een aanslag op het Berlijnse Alexanderplatz voorkomen.

Al snel meldden bronnen binnen de veiligheidsdiensten dat de terreurverdachten een aanslag planden, en dat deze met de operatie was verijdeld.

Steeds concreter

Wat het precieze doel was van de terreurverdachten, kon vanochtend nog niet worden gezegd. Bild denkt nu te weten welk doel zij in het vizier hadden: de doorgaans drukbezochte Alexanderplatz.

Het is een van de belangrijkste pleinen in de stad, met de bekende tv-toren (de Fernsehturm), en bovendien is het een groot verkeersknooppunt. Het Duitse blad baseert zich op informatie van de onderzoekers die de terreurdreiging bestuderen. Die verklaarden dat tot actie werd overgegaan omdat de terreurplannen steeds concreter werden.

Asielopvang

De actie van vanochtend was vooral gericht tegen vier Algerijnen. De huiszoekingen hadden plaats op verschillende plaatsen in de Duitse hoofdstad, en ook in asielzoekerscentra in Attendorn (in Sauerland) en in Hannover.

Twee terreurverdachten zijn gearresteerd en afgevoerd. In Berlijn werd een 49-jarige Algerijn aangehouden. De hoofdverdachte, een 35-jarige man, eveneens afkomstig uit Algerije, werd in een asielopvang in Attendorn (Noordrijn-Westfalen) opgepakt. Hij was in het najaar als migrant naar Duitsland gekomen, via de zogeheten Balkanroute. De politie nam ook zijn vrouw en kinderen mee. De politie zoekt nog naar twee andere Algerijnen.

Een van hen, een 26-jarige man, zou enkele weken geleden nog in het Belgische Molenbeek zijn geweest. Dat is de Brusselse deelgemeente die de laatste tijd negatief in het nieuws kwam, omdat een paar terroristen die betrokken waren bij de aanslagen in Parijs, daar vandaan kwamen.