Rouhani: ‘Alleen economische groei kan extremisme uitroeien’

27 januari 2016Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Economische groei in het Midden-Oosten kan het extremisme in de regio helpen uitschakelen, zegt de Iraanse president Hassan Rouhani. Hij bezoekt deze week verschillende Europese landen om de banden aan te halen.

Rouhani noemt zijn land als voorbeeld van een ‘steunpilaar van stabiliteit’ in de regio, meldt persbureau Reuters.

Zakendeals

De Iraanse president reist op dit moment door Italië, als onderdeel van een reis die de banden tussen Iran en de westerse landen moet aanhalen, nadat met de ingang van de atoomdeal een aantal van de economische sancties tegen het land werd opgeheven.

Maandag maakte Italië bekend een aantal zakendeals met Iran te hebben opgezet ter waarde van zo’n 17 miljard euro. Ook in Frankrijk zou Rouhani’s lobby voor zakelijke deals vruchten afwerpen.

De Iraanse president wil onder de nieuwe economische situatie zo’n 30 procent van alles wat in Iran geproduceerd wordt, reserveren voor de export. Hij noemt zijn land ‘het meest veilige en stabiele land in de regio’, en een voorbeeld voor anderen.

Rouhani vindt dat de strijd tegen extremisme alleen gewonnen kan worden door economische groei en banen in de regio te creëren. ‘Een gebrek aan groei is een voedingsbodem voor terrorisme,’ aldus de Iraanse president. ‘Werkloosheid creëert soldaten van terreur’.

Dollartekens

Vooral Italië is groot voorstander van een Iraans lidmaatschap van de internationale coalitie tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS), maar het is veel andere westerse landen nog altijd een doorn in het oog dat Iran steun verleent aan de militante Hezbollah-beweging, die zowel in de EU en de Verenigde Staten als terreurbeweging geldt.

Ook Saudi-Arabië, de soennitische aartsrivaal van het sjiitische Iran, vindt het maar niets dat de diplomatieke banden met westerse landen worden aangehaald. ‘Ze hebben allemaal dollartekens in hun ogen over handel met Iran, maar degenen die zaken doen met dat land doen dat met hun eigen geld en niet met Iraans geld,’ zei de Saudische ambassadeur dinsdag in Washington.

De vijandigheid tussen Saudi-Arabië en Iran is sinds begin januari weer opgelaaid, toen het Saudische regime de sjiitische geestelijke leider Nimr al-Nimr executeerde. Iran reageerde woedend op de executie, en zwoer ‘goddelijke wraak’ aan Saudi-Arabië.

De sjiitische sjeik Nimr al-Nimr wordt in Iran als held beschouwd, omdat hij in het overwegend soennitische Saudi-Arabië opkwam voor de gemarginaliseerde sjiitische minderheid.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.