buitenland

Na ‘Keulen’ sluit Slowakije definitief de deuren voor moslims

07 januari 2016Leestijd: 2 minuten

De weerstand was er al, maar nu wil Slowakije definitief geen islamitische vluchtelingen meer opnemen. De beslissing werd genomen naar aanleiding van de gebeurtenissen in Keulen.

Dat zei de Slowaakse premier Robert Fico donderdag in een reactie op de grootschalige aanrandingen die tijdens de jaarwisseling in verschillende Duitse steden tegen vrouwen werden gepleegd. De meest dramatische massa-aanranding was in Keulen, waarbij het verhaal zich steeds meer als een ware doofpotaffaire lijkt te ontvouwen.

Populair

Donderdag ook in Zürich melding is gemaakt van gelijksoortige incidenten. Buiten Duitsland dus. De aanrandingen lijken daarmee steeds meer een georganiseerd karakter te krijgen.

‘We willen niet dat in Slowakije van alles kan gebeuren, zoals in Duitsland gebeurde,’ aldus Fico op een persconferentie.

Het land ging eerder, net als Tsjechië, Hongarije en Roemenië, niet akkoord met de Europese verdeelsleutel van asielzoekers. Slowakije kreeg daarbij 802 migranten toegewezen. Slowakije is geen populair land voor migranten: in 2015 vroegen 169 mensen asiel aan in het kleine Oost-Europese land. Slechts acht van hen kreeg dat ook toegewezen.

Moskee

De Slowaakse premier Fico lag eerder onder vuur, vanwege zijn controversiële uitspraken over moslims. Zo zei hij in augustus vorig jaar al dat zijn land alleen voor christelijke asielzoekers de deuren zou openen.

‘We hebben hier geen enkele moskee, dus hoe kunnen moslims hier integreren als ze het hier niet leuk vinden?’ zei Fico toentertijd. De beslissing om islamitische asielzoekers te weren, lijkt nu met de recente gebeurtenissen in Keulen definitief te zijn genomen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.